starnieuws

Lim A Po: Democratisch proces van vallen en opstaan

13 Jun 2019, 18:22

Hans Lim A Po heeft een eredoctoraat gekregen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. (Foto: René Gompers)
Voor Suriname is de democratie een proces van vallen en opstaan gebleken. Door het huidige politiek systeem kan het getypeerd worden als een ‘flawed democracy’ stelt Hans Lim A Po, eredoctor in de Juridische Wetenschappen. Sterke instituten en werkelijke inbreng van de burgers kunnen zowel de democratie als de economie gezonder maken en houden. “Een democratische gemeenschap is veel meer dan de optelsom van de private belangen van individuele burgers.” 

Aan Lim A Po is woensdag in het Centrum kerk het eredoctoraat verleend voor zijn uitzonderlijke prestaties op het gebied van de Juridische wetenschappen. Lim A Po is behalve advocaat ook Corporate Executive en General Counsel van de Billiton in London geweest. Daarnaast was hij docent aan de Anton de Kom Universiteit, voorzitter van de Nationale Grenscommissie, lid van de Bemiddelingsraad en Grondwetcommissie. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de tot standkoming van de Sociaal Economische Raad (SER), als voorzitter van de voorbereidingscommissie. Hij is ook voorzitter van de eerste SER geweest.

In 2000 heeft Lim A Po het FHR Lim A Po Instituut voor Hoger Onderwijs opgericht. De hoge school is vernoemd naar zijn vader Frederik, die ook advocaat en een autodidact is geweest. Zijn vader is voor hem het grote voorbeeldfiguur geweest om te excelleren in het vak, nieuwe dingen te leren en het publiek van dienst te zijn. Het advocatenkantoor Lim A Po staat nog steeds aan top, het is de “oudste, grootste en meest prestigieuze.” 

Met zijn rede ‘Achterwaartse democratisering in Suriname, een oefening in vallen en opstaan’ heeft Lim A Po een analyse gepresenteerd over het democratische proces van Suriname vanaf 1975 tot heden. Een ‘valse start’ na de Onafhankelijkheid, militaire ingrepen en hun betrokkenheid tot 1996 hebben enigszins het proces vertraagd. Maar een ‘zwak pluralisme’ tussen 1996 en 2010, en een ‘sterk populisme’ vanaf 2010 tot vandaag, doen het niet veel beter. De kwaliteit van bestuur laat veel te wensen over, merkt Lim A Po op. 

Enkele kenmerken van zwak pluralisme: hoewel de politieke elite divers is, is ze afgesneden van de massa. Er is politieke vrijheid maar er is weinig diepgang met als gevolg een hol gevoel en weinig productiviteit. Enkele kenmerken van populisme: hoewel er nog een democratie is, worden er autoritaire trekken gemanifesteerd. Het instellen van presidentiële commissies is daar een voorbeeld van geeft de rechtsgeleerde aan. Zij korten de macht van de ministers in, omzeilen intensieve betrokkenheid van- en faciliteren controle over het parlement. Dit maakt dat democratische beginselen en procedures aan relevantie inboeten en door informele instituten worden verdrongen.

Sterke instituten, burgerparticipatie regelmatige debatten op politiek en maatschappelijk niveau zijn enkele van de mogelijkheden om de democratie gezond te maken en te houden, geeft Lim A Po aan. Burgers zijn de laatste linie in de verdediging. Maar op dit moment kunnen zij niet effectief zijn en geloven zelfs dat ze het recht niet hebben om rekenschap te vragen aan de bestuurders, “een ontkenning door de massa van hun burgerplichten.” 
Lim A Po is heel erg blij met de eretitel. “Ik ben nu 79 jaar en volgens het chemisch periodiek systeem is dat het atoomnummer van goud. Dit eredoctoraat is mij goud waard,” deelt hij mee. 

De eredoctor denkt niet aan rusten. “Ik heb 20 jaar geleden mezelf de opdracht gegeven om in de laatste fase van mijn werkzaam leven, jonge mensen liefde voor leren bij te brengen. Daarmee wil ik iets teruggeven van het vele wat ik van vrouw en kinderen, familie, vrienden en zoveel andere mensen heb gehad. Ik ga onverkort door met bijdragen aan een betere toekomst van een generatie jonge mensen die een professionele loopbaan beginnen. Volgens Freud (de grondlegger van psychoanalyse) zijn liefhebben en werken de twee belangrijkste zaken in het leven van de mens. Zolang dat mij is gegund, zal ik zijn advies blijven volgen.” 

René Gompers


Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April