starnieuws

Duitse rechtbank legaliseert massamoord mannelijke kuikens

13 Jun 2019, 16:20

Jaarlijks worden miljarden mannelijke kuikens kort na de broed vermoord.(Getty Images)
Een Duitse toprechter heeft geoordeeld dat het nog steeds legaal is voor pluimvee- en eierproducenten om ongewenste mannelijke kuikens te doden. De uitspraak door de Duitse federale administratieve rechtbank ondersteunt bedrijven tijdelijk totdat een alternatief kan worden gevonden.

Het massaal ruimen van mannelijke kuikens is een gangbare praktijk in de geïndustrialiseerde pluimveehouderij over de hele wereld. Nadat de sekse bekend is, worden miljarden babykuikens kort na de geboorte gedood. Meestal worden ze vermaald of vergast.

Ambtenaren zeggen dat dit betekent dat er elk jaar alleen al in Duitsland ongeveer 45 miljoen kuikens sterven. De deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vaardigde in 2013 een verbod uit op het doden van kuikens door broederijen. Twee broederijen van eieren in de deelstaat gingen hiertegen in beroep.

In de eerste paragraaf van de dierenwelzijnswet van Duitsland staat: "Niemand mag zonder reden pijn, leed of letsel toebrengen aan een huisdier". Een lagere rechtbank oordeelde dat doden voor voedselproductie een "redelijke" reden was, wat leidde tot het laatste beroep voor de hoge rechtbank.

De Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, heeft de praktijk beschreven als "ethisch onaanvaardbaar" en riep op tot verbod ervan. Maar op donderdag bevestigde het Hooggerechtshof in Leipzig dat het toegestaan ​​blijft totdat alternatieve methoden voor geslachtsbepaling in eieren worden geïntroduceerd. De uitspraak betekent dat economische redenen alleen geen "redelijke" reden vormen, maar dat ze de praktijk niet onmiddellijk verbieden.

Het massaal doden van mannelijke kuikens is een gangbare praktijk in de voedselproductie over de hele wereld. Voor de miljarden kippen die elk jaar in de eieren- en pluimveehouderij worden gebruikt, wordt een vergelijkbaar aantal mannelijke kuikens kort na de geboorte gedood.

Mannelijke kuikens worden in de industrie als commercieel nutteloos beschouwd, omdat ze langzamer groeien dan kippen en daarom ongeschikt worden geacht voor de vleesproductie. Na het sorteren, omvatten de meest gebruikelijke methoden om te doden verstikking door vergassing of vermalen in snelle molens.

De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals zegt dat vermalen eigenlijk als menselijker kan worden beschouwd dan vergassen, omdat het, als het correct wordt uitgevoerd, kuikens binnen een seconde doodt, terwijl verstikking twee minuten kan duren.

Het massaal ruimen van mannelijke kuikens is lange tijd een focus geweest van dierenrechtenactivisten die zeggen dat de praktijk onethisch is. Wetenschappers in een aantal landen hebben geprobeerd een oplossing te vinden.

Na jaren van onderzoek en miljoenen aan overheidsfinanciering, begon het Duits bedrijf Seleggt vorig jaar met de verkoop van de eerste "niet-doden" eieren op de markt. Ze ontwikkelden een niet-invasieve manier om het geslacht van kippenembryo te bepalen, vanaf ongeveer zeven dagen na de bevruchting, door vocht af te zuigen en hormonen te detecteren. De methode stelt hen in staat om vrouwtjes tot volle wasdom te brengen en mannetjes weg te werpen voorafgaand aan het uitkomen - ze veranderen in diervoeders van hoge kwaliteit. De eieren, gelabeld als Respeggt, zijn momenteel verkrijgbaar in meer dan 200 winkels in Duitsland, met de hoop dat de technologie binnenkort meer verspreid zal zijn.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April