starnieuws

Kim Jong Un onderweg naar ontmoeting met Vladimir Putin

24 Apr 2019, 00:36

De Koreaanse leider Kim Jong Un. (Foto: Reuters)
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is vertrokken richting Rusland voor een historische ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin. De twee leiders ontmoeten elkaar donderdag bij de Russische Pacific port Vladivostok om te praten over het internationaal standpunt van Pyongyang’s nucleaire programma, zegt Kremlin. Het is de eerste keer dat Kim Jong Un naar Rusland gaat.

De bijeenkomst van donderdag is de eerste tussen Putin en Kim. Het nucleaire probleem van het Koreaanse schiereiland is dan ook het hoofdagendapunt. “In de afgelopen maanden is de situatie van het schiereiland gestabiliseerd, dankzij het initiatief van Noord-Korea om het testen te staken en het nucleaire site te sluiten”, laat de Kremlin assistent, Yuri Ushakov, weten. “Rusland is van plan te helpen om dit zo te houden”.

Rusland heeft jarenlang geprobeerd om Noord-Korea te bewegen te stoppen met zijn nucleair programma. Het land heeft meegedaan aan de zogeheten 'six party talks', samen met Noord- en Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en China. Deze gesprekken liepen vast in 2009.

Spanningen tussen Pyongyang en Washington zijn aan het sudderen, terwijl Noord-Korea vraagt naar de vervanging van de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, als onderhandelaar. In de toenemende vijandigheid tegenover Pompeo, testte Noord-Korea de vorige week een nieuw wapen. Het was de eerste bekende wapentest van het land sinds de mislukte US-Noord-Korea-top in februari in Hanoi.


Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April