starnieuws

Islamitische Staat eist terroristische aanslag Sri Lanka op

23 Apr 2019, 10:26

Een bewakingscamera heeft opnames gemaakt van een terrorist met een rugzak die de kerk inloopt tijdens de dienst.
De Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid van de bloedige aanslagen op Paaszondag in Sri Lanka opgeëist. Volgens de regering in Sri Lanka zijn de relatief onbekende extremistische groepen National Thawheed Jama'ath en Jammiyathul Millathu Ibrahim betrokken bij de serie aanslagen. De autoriteiten gaan ervan uit dat er hulp van buiten is gekomen om zo een gecoördineerde actie uit te kunnen voeren.

Het dodental is intussen opgelopen tot 321. Dit heeft de viceminister van Defensie van Sri Lanka, Ruwan Wijewardene, meegedeeld in het parlement. Ongeveer 500 mensen zijn gewond geraakt. 38 buitenlanders zijn omgekomen bij de zelfmoordaanslagen die gepleegd zijn in kerken en hotels. 45 kinderen zijn gedood bij de terroristische aanslagen. Volgens de autoriteiten verloopt het identificatieproces moeizaam omdat sommige lijken onherkenbaar verminkt zijn.

In Sri Lanka is de noodtoestand afgekondigd. Hierdoor kan het onderzoek sneller worden afgerond en mensen zonder ingewikkelde procedures worden opgepakt voor verhoor. Intussen zijn veertig personen gearresteerd. De IS heeft geen nadere toelichting gegeven bij het opeisen van de aanslag.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April