starnieuws

Soentik pleit voor gratis onderwijs voor jongeren 0-18 jaar

23 Apr 2019, 04:52

Robert Soentik, secretaris van Pertjjajah Luhur, tijdens de feestvergadering in Nickerie.

De ondernemer Liakat Mahawatkhan is toegetreden tot Pertjajah Luhur.

William Waidoe wil dat capabele mensen minister en directeur worden.
Robert Soentik wil gratis onderwijs voor alle jongeren van 0-18 jaar. De universiteitsdocent Economie, tevens secretaris van Pertjajah Luhur (PL), zei tijdens de afgelopen Paasmanifestatie in Nickerie dat kinderen in deze leeftijdscategorie niet hoeven te betalen voor onderwijs. Dit is één van de zaken waarvoor hij zich sterk zal maken als de PL regeermacht verwerft.

Soentik merkte op dat voor jongeren van 0-18 jaar onderwijs en ontspanning zeer belangrijk zijn, maar op dit moment wordt daarvan niets gerealiseerd. Deze jongeren zouden een zorgeloos leventje moeten leiden, maar integendeel groeien ze op vol zorgen. Hij vroeg zich af hoe deze jongeren het leven moeten beginnen wanneer ze de leeftijd van 18 hebben bereikt en moeten werken.

Hij had ook geen goed woord voor over dat seniore burgers van zestig jaar en ouder niet kunnen genieten van een welverdiend pensioen. Dat gebeurt vanwege allerlei ontwikkelingen in het land niet, maar PL heeft wel een visie over hoe dat kan, betoogde de PL-secretaris. Hij benadrukte dat de partij beschikt over een visie, een filosofie. Dat is de gotong royong, wat staat voor samen tillen. “Dat wil zeggen dat we al onze krachten moeten bundelen om dit mooi land te verheffen”, sprak hij de aanwezigen op de feestvergadering toe.

Soentik riep – net als bijna alle sprekers – op tot samenwerken en samenbundelen. Partijgenoot tevens Assembleelid William Waidoe van Nickerie deed een nadrukkelijk beroep op het volk om zich niet te laten scheiden door politiek. Volgens Waidoe is er voor degenen die daadwerkelijk van Suriname houden geen enkele reden om niet samen te werken. Zonder die samenwerking zullen geen resultaten worden bereikt.

De parlementariër brak een lans voor ambtenaren, die bij elke regeringswisseling worden geconfronteerd met een onheuse behandeling vanwege politieke redenen. Dat zou niet zo mogen zijn, vindt hij. Waidoe vroeg zich ook af waarom jongeren en ouderen niet de toekomst krijgen die ze verdienen. Op PL-voorzitter Paul Somohardjo deed hij een beroep om de juiste, capabele mensen als minister of directeur aan te stellen. Bij een slechte keuze zullen de gevolgen voor het land zijn.

Ook Leakat Mahawatkhan, die inmiddels is toegetreden tot de PL, haalde in zijn betoog jongeren een ouderen aan. Hij sprak zich uit over het gebrek aan respect dat sommige jongeren voor ouderen tonen in Suriname. In landen zoals China, Maleisië en Taiwan is dat anders: wanneer ouderen komen aanlopen, buigen de jongeren even voor hen, ze maken de deur voor ze open en groeten hen. In Suriname bedenken steeds meer jongeren manieren om een oudere te bestelen of te beroven, zei Mahawatkhan. Aan criminele handelingen zoals het beroven van veelal ouderen en het verkrachten van vrouwen moet volgens de Nickeriaan een eind komen. Hij heeft zich bij de PL te hebben aangesloten omdat hij gaat voor een samenwerking. “Ik kan niet blijven bij partijen van wie ik weet dat ze geen respect hebben voor anderen”, verklaarde hij.

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April