starnieuws

Venezuela: Twee keer kort na elkaar in het donker

26 Mar, 12:04

De Simon Bolivar Internationale Luchthaven in Caracas werd getroffen door de stroomuitval. (Foto: Reuters)

Bij zonsondergang was Caracas maandag gehuld in duisternis door de stroomuitval. (Foto: AFP)
In slechts enkele uren tijd heeft een tweede grote stroomstoring de Venezolaanse hoofdstad Caracas opnieuw in duisternis gedompeld, waarbij ook andere regio's zijn getroffen. De tweede stroomuitval kwam na die van maandag die vier uren duurde. De regering blijft de schuld van de blackout geven aan "de sabotage" van de oppositie.

Een landelijke stroomonderbreking eerder deze maand zorgde voor plunderingen en wanhoop in veel delen van het land. De oppositie zegt dat de stroomuitval het gevolg is van twee decennia van onderinvesteringen en corruptie door de socialistische regering.

Oppositieleider Juan Guaidó is verwikkeld in een machtsstrijd met de regering van president Nicolás Maduro, die worstelt met een ernstige economische crisis. Vorige week werd de stafchef van Guaidó gearresteerd op grond van terrorismebeschuldigingen in een nieuwe escalatie van de politieke crisis.

In Caracas viel de stroom rond 13.20 uur lokale tijd op maandag uit. Er ontstond chaos in het openbaar vervoerssysteem van de stad. De metro werd stilgelegd en vele duizenden mensen moesten te voet naar huis of moesten proberen een bus te pakken.

De elektriciteit werd ongeveer vier uur later hersteld, maar om 21:50 uur viel het wederom uit. Informatieminister Jorge Rodríguez was al eerder op de staatstelevisie geweest om de nu bekende bewering te herhalen dat sabotage van de oppositie de uitval in de middag had veroorzaakt, in plaats van een gebrek aan onderhoud. Hij zei dat hackers computers hadden aangevallen bij de waterkrachtcentrale van het land. De minister pochte dat de eerste stroomstoring in "recordtijd" was hersteld.

Door de problemen met de stroomvoorziening konden televisiekijkers alleen een verminkte foto zien toen Rodríguez live op de televisie kwam, tweette een correspondent voor de Britse krant The Guardian vanuit Caracas.