starnieuws

Hoefdraad: Dozen aan informatie gestuurd naar pg

26 Mar, 08:29

Stapels aan informatie die Financiën heeft verstrekt aan de procureur-generaal. Dit pakket is vanaf 2018 bij het Openbaar Ministerie.
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft stapels informatie bijkans een jaar geleden gestuurd naar procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday over onderzoeken die gaande zijn naar corruptie. De pg heeft te kennen gegeven als antwoord op een brief van Assembleelid Carl Breeveld (DOE) dat hij onderzoeken niet kon afronden omdat niet alle informatie die opgevraagd is, is verstrekt aan het Openbaar Ministerie.

Hoefdraad zei maandag in De Nationale Assemblee dat als enkele brieven niet beantwoord zijn, dit niet opzettelijk gebeurd is. Hij laat natrekken waar het mis is gegaan. Verschillende brieven zijn beantwoord en dozen aan informatie is verschaft aan het vervolgingsapparaat. Op verzoek van de pg zijn de dossiers ook gedigitaliseerd. De brieven die beantwoord zijn, heeft de bewindsman ook opgestuurd naar De Nationale Assemblee. Het blijkt ook dat er een bevestigingsbrief is van het secretariaat van de pg, waarin ontvangst van de informatie is bevestigd. Dit was reeds een jaar geleden al het geval.

President Desi Bouterse had dossiers gestuurd naar de pg over corruptiezaken rond
- Telesur
- Naschoolse opvang
- Aankoop ambassadegebouw in Frankrijk
- Carifesta
- Stichting Bosbeheer en Bostoezicht
- Scheepvaart Maatschappij Suriname.

"Schande dat een regering die bij monde van de president een kruistocht zou voeren tegen corruptie, nalaat om volledige stukken in te dienen. Dit is misleiding van het volk, of 'doen alsof', want uit niets blijkt dat de intentie aanwezig is deze kwesties aan te pakken," zei Breeveld eerder aan Starnieuws.

Minister Hoefdraad zei dat er hij dit jaar al twee tot drie keer contact heeft gehad met de pg. Hij zal weer contact met hem maken om na te gaan over er nog vraagstukken zijn. Alle informatie die de bewindsman had via CLAD is intussen doorgegeven aan de pg.