starnieuws

Hervatting geldtransport hoofddoel missie Van Trikt

26 Mar, 00:00

Robert van Trikt, governor van de CBvS.
Hervatting van geldtransporten is het hoofddoel van de missie van Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), naar Nederland. Hij vertrekt vandaag, dinsdag naar Nederland. De valutamarkt is ernstig ontregeld doordat de mogelijkheid om cash euro’s te verschepen en vervolgens cash dollars in te voeren is gestagneerd, zegt de CBvS.

Van Trikt zal onder meer overleg voeren met de Nederlandsche Bank. De CBvS zal ook technische assistentie aanvragen op verschillende gebieden, waaronder de National Risk Assessment. Dit jaar moet een studie worden verricht of Suriname voldoet aan de 40 aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force. Volgend jaar wordt Suriname beoordeeld op de 40 punten, waarvan nog slechts twee zijn uitgevoerd.

Sinds de 19.5 miljoen euro vorig jaar april in beslag is genomen, kunnen er geen geldtransporten plaatsvinden. De euro's hopen zich op in de kluizen van de banken en de CBvS omdat ze niet geëxporteerd kunnen worden. Doordat er geen dollars binnengebracht kunnen worden, is er een schaarste aan 'cash' ontstaan. De governor zal uitleggen dat vanuit Nederland en Frans-Guyana veel euro's het land binnenkomen. Gehoopt wordt dat de transporten kunnen worden hervat.

Aanvankelijk lag het ook in de bedoeling dat de Surinaamse Bankiersvereniging zou meegaan naar Nederland. Starnieuws verneemt dat dit meer niet het geval zal zijn. De 19.5 miljoen euro die in beslag genomen is, zijn van de Hakrinbank, de Finabank en DSB. Advocaten zijn bezig met deze kwestie.