starnieuws

DOE biedt syuru-plantjes aan voor gezond mens en land

25 Mar, 21:21

DOE-voorzitter Steven Alfaisi geeft een syuru-plant aan een voorbijganger tijdens de 'DOEwatnodigis campagne' zaterdag. (Foto: DOE)
De Partij voor Democratie en ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft syuru-plantjes uitgedeeld bij de Volkcrediet Bank aan de Waterkant. Deze plant is goed voor de gezondheid van de mens. "Symbolisch is dat de persoon die dit boompje meeneemt naar huis en het goed verzorgt, weet dat zij delen van deze plant goed kan gebruiken voor de eigen gezondheid. Dit is precies hoe we Suriname nu moeten zien. Suriname heeft op dit moment op vele gebieden medicatie nodig, omdat de gezondheid van ons land te wensen overlaat," zegt DOE.

Het thema van de 'DOEwatnodigis campagne' voor de zaterdagactie was: 'Groei Mee met DOE'. Ook werd een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. De problemen waarmee de gezinnen dagelijks geconfronteerd raken werden voorgehouden. Ook de daling van de koopkracht met als resultaat weinig tot geen verkopen door de marktventers, werd aan de orde gesteld. Het is duidelijk dat heel veel Surinamers moeten overleven in plaats van te leven, constateert DOE.

De bestuursleden en kernleden van de partij, onder leiding van Steven Alfaisi, boden aan voorbijgangers gratis een plant aan. Functioneel is de syuru een Surinaamse medicinale plant. Een aftreksel van de bloemkelken wordt vooral gebruikt tegen verhoogde bloeddruk en diabetes mellitus. Ook kan het aftreksel als stroop worden bereid en preventief worden gedronken tegen verschillende lichamelijke kwaaltjes.

Ook Suriname is ongezond en heeft medicatie nodig, meent DOE. "Als we kijken naar de financieel-economische situatie, de vervuiling van onze rivieren, de toenemende corruptie zonder duidelijke maatregelen, verkeerscriminaliteit, de kwaliteit van ons onderwijs en de nagenoeg uitzichtloze situatie van jonge afgestudeerden. De gerichtheid is niet op de toekomst, maar op nu en de volgende verkiezingen.'

DOE pleit voor het gereedmaken en het innemen van de benodigde medicijn nu. De adviezen van het IMF en de lokale economen zijn duidelijk en zullen hier niet herhaald worden. Voor DOE is belangrijk dat de sociaal-zwakkeren worden beschermd en begeleid bij het toepassen van de benodigde maatregelen voor gezondmaking van het financieel-economisch systeem. DOE stelt dat er nu durf en daadkracht nodig is om de juiste maatregelen te treffen. "Maar daarvoor heb je eerlijke leiders nodig die bereid zijn het volk te dienen in plaats van zichzelf. En die bereid zijn zonder een geheime agenda o.a. eerlijke Surinaamse deskundigen van welke politieke kleur dan ook en van waar ook ter wereld, in te zetten voor een gezonde ontwikkeling van dit land."