starnieuws

Russische militaire vliegtuigen geland nabij Caracas

25 Mar, 12:33

Een Russische vliegtuig is zondag gefotografeerd op een luchthaven, dichtbij Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)
Twee Russische militaire vliegtuigen zijn zaterdag geland op de luchthaven van Venezuela. Naar verluidt hadden ze een lading van tientallen troepen en grote hoeveelheden uitrusting.

De vliegtuigen werden gestuurd om "technische militaire contracten te vervullen", meldde het Russische nieuwsagentschap Sputnik. Javier Mayorca, een Venezolaanse journalist, schreef op Twitter dat hij ongeveer 100 troepen en 35 ton uitrusting van de vliegtuigen had zien lossen.

De toestellen komen drie maanden nadat de twee naties gezamenlijke militaire oefeningen hielden. Rusland is lang een bondgenoot van Venezuela geweest. Het leende de Zuid-Amerikaanse natie miljarden dollars en ondersteunde de olie-industrie en het leger. Rusland heeft zich ook vocaal verzet tegen bewegingen uit de Verenigde Staten (VS) om de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro te bestraffen.

Mayorca zei op Twitter dat een Russische luchtmacht Antonov-124 vrachtvliegtuig en een kleinere straalvliegtuig op zaterdag aankwamen nabij Caracas. Hij zei dat de Russische generaal Vasily Tonkoshkurov de troepen uit één van de vliegtuigen leidde.

Een militair vliegtuig met een Russische vlag op zijn romp was zondag te zien op het platform op een luchthaven. Afbeeldingen op sociale media leken ook Russische troepen te tonen die zich op het vliegveld hadden verzameld.

De banden tussen Moskou en Venezuela zijn de afgelopen maanden sterker geworden, te midden van verslechterende betrekkingen tussen de VS en Venezuela. In december stuurde Rusland daar twee straalvliegtuigen van de luchtmacht als onderdeel van een militaire oefening.

Rusland heeft andere buitenlandse mogendheden veroordeeld voor het steunen van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die zichzelf in januari tot interim-president verklaarde. President Maduro heeft Guaidó ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem aan te spannen met de hulp van 'VS-imperialisten'.

Het Kremlin herhaalde die bewering, beschuldigde Guaidó van een "illegale poging om de macht te grijpen" gesteund door de VS. Moskou beloofde om "alles wat nodig is" te doen ter ondersteuning van Maduro.

Maduro won de presidentsverkiezing in april 2013, na de dood van zijn mentor, president Hugo Chávez. Hij werd verkozen voor een tweede termijn in mei 2018 in een verkiezing die internationale waarnemers op grote schaal hebben bekritiseerd.

Venezuela gaat door een economische ineenstorting, met ernstige voedseltekorten en een inflatie van minstens 800.000% vorig jaar. Drie miljoen mensen zijn het land al ontvlucht.

Guaidó heeft president Maduro ervan beschuldigd ongeschikt te zijn voor zijn ambt en heeft de steun van velen in het land en de leiders van de VS en de EU gewonnen. De regering van Maduro raakt steeds meer geïsoleerd. Ondertussen heeft Moskou de samenwerking met Caracas in de afgelopen jaren uitgebreid. Het heeft wapenverkopen aan Caracas vergroot en de kredietwaardigheid verbreed.