starnieuws

LVV zal teeltmethode ananas helpen verbeteren

25 Mar, 10:38

Minister Lekhram Soerdjan (aan het hoofd van de tafel) luistert naar de uiteenzetting van manager Marciano Stuger (rechts) van Bio Pine Apple Suriname. (Foto: LVV/NII)
Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft ananasproducenten in Para beloofd samen met hen en zijn staf te werken aan verbetering van de teeltmethode. De ananasproducenten hebben te kampen met hoge kosten van productie, ontbossing van hun areaal en shifting cultivation.

De minister heeft een bezoek gebracht aan de ananasproducenten van Redi Doti. Met hem waren ook mee de Assembleeleden Patrick Kensenhuis, Glenn Sapoen (beiden van NDP) en medewerkers van het districtscommissariaat van Para. Kapitein Lesley Artist merkte op dat het de eerste keer is dat een minister van LVV het gebied bezoekt.

Mogelijkheden van reeds lopende projecten waaronder het huidige IDB-project Agricultural Competitiveness, zullen worden benut om de productie en verwerking te optimaliseren. Binnen het IDB-project zal op korte termijn een survey worden gehouden teneinde informatie te verzamelen over het gewas, waarna het onderzoek naar duurzame teeltmethoden ingezet zal worden, meldt LVV via het Nationaal Informatie Instituut.

De bewindsman heeft de ananasproducenten geadviseerd om zich te organiseren in een coöperatie om zo in aanmerking te kunnen komen voor de schenkingen binnen het SAMAP-project. Over de voorwaarden zullen de producenten ingelicht worden.
Om de ananasproducenten en ook andere agrariërs in het district Para te kunnen ondersteunen met productieadviezen is versterking en verzelfstandiging van het LVV-rayonkantoor een vereiste. De minister heeft toegezegd ook hieraan te werken.
Het veldbezoek is afgesloten met een bezoek aan het ananasverwerkingsbedrijf Bio Pine Apple Suriname.

Manager Marciano Stuger en zijn staf hebben een uiteenzetting gegeven van het verwerkingsproces en de huidige eindproducten. De bedrijfsfaciliteiten moeten worden uitgebreid, maar er wordt al van minimaal 50 producenten opgekocht dat wordt verwerkt tot onder andere gekonfijte ananas en stroop. Met het oog op export is het bedrijf in proces om samples te sturen naar Canada en Europa. Het ministerie is ingenomen dat de gemeenschap van Redi Dotie werkt van grond tot export en heeft alle ondersteuning toegezegd.