starnieuws

Suriname, Bolivia en Uruguay tekenen Verklaring Santiago niet

24 Mar 2019, 16:47

Vertegenwoordigers en staatshoofden uit Zuid-Amerika bijeen in Santiago, Chili, voor het Prosur-initiatief. (Foto: Reuters)
Suriname, Bolivia en Uruguay hebben de Verklaring van Santiago in Chili niet ondertekend. Regionale mogendheden waren in Santiago bijeen om het Forum voor de Vooruitgang en Ontwikkeling van Latijns-Amerika (Prosur) te bespreken. Suriname - ook lid van de Unasur - was vertegenwoordigd door ambassadeur Marciano Armaketo.

Vertegenwoordigers en staatshoofden waren bijeen gekomen om het initiatief tot een anti-Bolivariaanse pact af te ronden. De oprichting van Prosur wordt aangedreven door regionale regeringen. De Guyanese president David Arthur Granger en zijn collega's Mauricio Macri (Argentinië), Jair Bolsonaro (Brazilië), Sebastian Piñera (Chili), Ivan Duque (Colombia), Lenin Moreno (Ecuador), Martin Vizcarra (Peru) en Mario Abdo Benitez (Paraguay) hebben de Verklaring van overeenstemming voor aan het nieuwe blok getekend.

Afgevaardigden uit Suriname, Bolivia en Uruguay benadrukten hun vastberadenheid en steun voor Venezuela en de legitieme aanspraak van Nicolas Maduro als president van het land. Ze weigerden de opkomende alliantie te goed te praten.

In een interview met Sputnik zei de Uruguayaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Ariel Bergamino: "Uruguay zal zich niet committeren aan de verklaring tot de oprichting van Prosur." De piepjonge diplomatieke groep, Prosur, is bedoeld als tegenhanger van Unasur (de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties). De voormalige Venezolaanse president, wijlen Hugo Chavez, was begonnen Unasur in een poging het continent te verenigen.

Tien jaar geleden lanceerde Chavez Unasur om de hegemoniale invloed van de Verenigde Staten in de regio tegen te gaan. Een golf van meer recent gekozen rechtse presidenten in Brazilië, Chili, Paraguay, Argentinië en Peru heeft hun lidmaatschap van de diplomatieke en economische groep in 2018 tijdelijk opgeschort door het gebrek aan consensus om een ​​nieuwe secretaris-generaal te benoemen.

President Duque haalde Colombia ook uit Unasur toen hij afgelopen augustus aan de macht kwam. Hij zei dat de groep te sterk werd beïnvloed door Venezuela. Vorige week kondigde Ecuador ook de terugtrekking aan uit Unasur. In de regionale integratieorganisatie zitten nu behalve Venezuela ook Suriname, Bolivia, Guyana en Uruguay.

Minister Bergamino zei: "(Uruguay) gelooft niet echt dat de problemen van de integratieprocessen worden opgelost door nieuwe lichamen te creëren, en het ene organisme op het andere te plaatsen als de laag van een ui." Hij voegde eraan toe dat bij dit proces van het creëren van Prosur, dezelfde fouten worden gemaakt als die werden geïdentificeerd als het falen van Unasur. "We zijn bereid om de verschillende organismen en integratieschema's één voor één te onderzoeken en, indien nodig, de overeenkomstige maatregelen goed te keuren om ze bij te werken, te verbeteren of zelfs om er een einde aan te maken als het moet, maar creëren door creëren is niet de beste manier, " zei Bergamino.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April