starnieuws

Lezingencyclus over cybercriminaliteit en veiligheid

24 Mar 2019, 12:40

ITC-deskundige Roché Kandhai houdt in de Nasir Moskee te Ephramzegen een presentatie over cybercriminaliteit. (Foto: Al-Khemia Foundation)
Cybercriminaliteit is sinds tien jaar de snelst groeiende criminele sector in de wereld. Om de aandacht hiervoor te vergroten en aanpak ervan voert
Al-Khemia Foundation een 'Cyber Security Awareness Campagne' uit. Voor verschillende organisaties (bedrijven, overheid en scholen) wordt een serie workshops en presentaties gehouden. Cyber security technicus Roché Kandhai heeft zaterdag een presentatie gehouden bij de Nasir Moskee te Ephramzegen. Dit project wordt uitgevoerd onder supervisie van cyber security specialist Franklin Maanster.


“je betaalt met je privacy, niks is gratis,” stelt Kandhai over het functioneren van verschillende social media types. Kandhai, ICT’r en cyber security technicus van Al-Khemia, gaat in op de verschillende vormen van cybercriminaliteit en het belang van veiligheid. Cybercriminaliteit is het breken van de wet via een computer of een netwerk. Virussen, DDOS (denial of service), Malware (via e-mail phishing), nep nieuws, fraude en witwassen zijn de grootste vormen van cybercriminaliteit.

In Suriname lijken malware (virussen, spyware, dataloggers) via e-mails het meeste voor te komen. Het werkelijke 'hacken' van netwerken en websites zoals die van de DSB Bank en egov in 2016 komen ook nog steeds voor maar in mindere mate dan malware & phishing aanvallen waar de gebruikers worden misleid om toegang te geven tot zijn computers. Het doel van malware en phising is vaak genoeg dataverzameling en identiteit diefstal. Deze gestolen informatie kan de crimineel toepassen om bankzaken, e-mails en social media accounts te hacken.

Ook de risico’s van vooral gratis (openbare) wifi zijn belicht. Met de komst van de Internet of things zijn veel van de elektronica met elkaar verbonden en is de kans op een inbreuk en schade ook groter. Kandhai pleit ervoor dat er veel zorgvuldiger wordt omgegaan met met persoonlijke en publieke netwerken en computersystemen. Jongeren meer te leren over ICT in het algemeen.

Studies geven aan dat jongeren in Zuid-America al vanaf hun zevende beginnen met social media zoals Facebook, Twitter en Instagram. “De jeugd presteert slechter op school en de sociale vaardigheden nemen af. Jongeren gedragen zich meer asociaal en zijn vatbaar om de cybercriminaliteit in te gaan. Psychologen adviseren kinderen pas vanaf hun veertiende toe te laten tot social media en dan nog onder supervisie,” stelt Kandhai.

“Mensen weten dit niet of vergeten het makkelijk, maar de eerste versie van Facebook was ontworpen om vrouwen hun uiterlijk te beoordelen en te beledigen. Dit werd gedaan door gehackte foto’s van vrouwelijke studenten met die van dieren te vergelijken," brengt Anwar Alibux, voorzitter van Al-Khemia, in herinnering.

In toekomstige lezingen zullen ook de invloeden van Artificial Intelligence op cyber security en cyber crime worden belicht door Franklin Maanster. Hij geeft aan dat er meer data nodig zijn om cybercriminaliteit bij te houden en aan te pakken in Suriname. Al-Khemia streeft ernaar om nog zes lezingen hiierover dit jaar te verzorgen op verschillende locaties.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March