starnieuws

ASFA wil erkenning keurmerk Made in Suriname

18 Feb 2019, 08:28

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA.
De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) wil dat het keurmerk Made in Suriname eindelijk erkend wordt. Zij is daarom blij met de aandacht die het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HIT) heeft gegeven aan dit initiatief van de fabrikantenorganisatie.

“Het is niet dat any body, die bezig is in Suriname een Made in Suriname-stickertje kan plakken. Wanneer je het logo Made in Suriname draagt, is het in feite helemaal door een proces gegaan van kwaliteitskenmerken, zodat we met trots kunnen zeggen: dit is Made in Suriname,” zegt Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk.

Goed geproduceerd in Suriname
Het idee van het Made in Suriname-keurmerk is volledig uitgewerkt, maar is volgens de ASFA-topman in een nieuwe opstart, omdat de organisatie de overheid erbij wil betrekken. Dit project is een hele poos blijven liggen. De bedoeling is om de overheid zover te krijgen om dit ook te erkennen als een keurmerk dat geldt voor producten die in Suriname zijn geproduceerd.

Bilkerdijk zegt op de schappen wel eens producten te zien, waarop staat Made in Suriname, maar waarvan de concrete herkomst en kwaliteit niet te traceren zijn. Hij zegt hierover: “Dat is op zich wel waar, want het is hier geproduceerd, maar bij ons gaat het niet erom dat het hier is geproduceerd, het gaat erom dat het hier goed is geproduceerd. Het is te traceren en we gaan zover, dat we teruggaan naar die primaire producent, bijvoorbeeld die persoon die vruchten levert voor de voedsel- en voedselverwerkingsindustrie.”

Standaarden voor veilig voedsel
De organisatie heeft ook hard gewerkt aan het ontwikkelen van de local GAP (Good Agricultural Practices ) voor lokale boeren. Dat houdt in dat wanneer bedrijven gecertificeerd zijn, ze hun grondstoffen niet mogen afnemen bij een niet-gecertificeerd bedrijf of leverancier, ook al zou het veilig zijn.

“In principe ligt alles klaar en moet het ministerie van HIT het alleen nog aanmerken als te zijn de standaard. De rest van de overheid zal ook wel meegaan in het traject”, stelt Bilkerdijk. Het GAP-programma is uitgevoerd mede vanwege de steeds groter wordende internationale en nationale druk om veilig voedsel te produceren. “Want iedereen wil veilig voedsel eten”, stelt de ASF-voorzitter.

Advertentie