starnieuws

Trump wil dat Europese landen IS-strijders berechten

17 Feb, 14:44

De afgelopen jaren heeft de Islamitische Staat aanzienlijke verliezen geleden. (Beeld: BBC)
President Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) en andere Europese bondgenoten verteld om meer dan 800 IS-strijders die gevangen zijn genomen in de laatste strijd tegen de groep, terug te nemen en te berechten. Zijn tweet komt terwijl de door de VS gesteunde Koerdische troepen doorgaan met een aanval op het laatste deel van IS-grondgebied aan de Syrische kant van de Iraakse grens.

De IS-strijders worden vastgehouden door de Koerdische troepen. Trump voegde eraan toe dat het IS-kalifaat "klaar was om te vallen".

"De VS wil niet toekijken terwijl deze ISIS-strijders Europa doordringen, en dat is waar ze naar verwachting zullen gaan. We doen zoveel, en geven zoveel uit. Het is tijd dat anderen naar voren komen en de klus te klaren waar ze zo goed in zijn", zei hij in een tweet. Anders zou de VS worden gedwongen om hen vrij te laten, merkte hij nog op.

Ambtenaren van Amerikaanse regering hebben de krant The Sunday Telegraph ook verteld dat zij vrezen dat sommige van de vastgehouden soldaten Europese landen in gevaar zullen brengen, tenzij ze voor het gerecht worden gebracht. De opmerkingen van Trump komen overeen met die van het Britse hoofd van Buitenlandse inlichtingen. Hij waarschuwde vrijdag dat de Islamitische Staatsgroep zich reorganiseert voor meer aanvallen ondanks zijn militaire nederlaag in Syrië. Alex Younger vertelde ook dat hij zich zorgen maakt over jihadisten die terugkeren naar Europa met 'gevaarlijke' vaardigheden en connecties.

De tweets van de president zijn het resultaat van een controverse in het VK over Shamima Begum, één van de drie schoolmeisjes die in 2015 uit Londen vertrokken om zich bij IS aan te sluiten. Ze heeft gezegd dat ze terug wil, net als haar familie, maar de regering doet geen poging haar terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag dat de nederlaag van IS "de komende 24 uur" zal worden aangekondigd. Maar die 24 uur verstreken op zaterdag zonder verdere aankondiging van het Witte Huis over het onderwerp. In plaats daarvan zeiden de Koerdische strijders dat het nieuws in "de komende dagen" zou worden verkondigd. De burgers blijven vluchten voor het geweld.

Jiya Furat, de leider van de strijd om Baghuz voor de Syrische Democratische Krachten (SDF), zei dat IS-strijders nu vastzaten in een gedeelte van 700 m² van de stad. "Duizenden burgers zitten daar nog steeds als menselijke schilden," zei hij op zaterdag. "In de komende paar dagen, in een zeer korte tijd, zullen we het goede nieuws verspreiden; het militaire einde van Daesh [IS]."

IS heeft aanzienlijke verliezen geleden, maar de Verenigde Naties (VN) heeft gezegd dat het naar verluidt nog steeds tussen 14.000 en 18.000 militanten in Irak en Syrië controleert.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June