starnieuws

VS voert meer hulp aan voor Venezuela

17 Feb, 10:39

Een tweede vliegtuig van het Amerikaanse leger taxiet met hulpgoederen op de Camilo Daza Airport in Cucuta, Colombia. Foto's: Reuters)

Humanitaire hulpgoederen voor Venezuela wordt uitgeladen uit een legervliegtuig van het Amerikaanse leger op de Camilo Daza Airport in Cucuta, Colombia.
Een Amerikaans militair transportvliegtuig met humanitaire hulp bestemd voor Venezolanen is geland in de Colombiaanse grensstad Cucuta, waar voedsel en medicijnen worden opgeslagen. Er is onzekerheid over hoe en waar de hulp zal worden verdeeld.

De zending is de tweede lading van grootschalige Amerikaanse en internationale hulp voor Venezolanen, van wie velen nauwelijks toegang hebben tot voedsel en medicijnen. De hulpgoederen komen binnen sinds oppositieleider Juan Guaido zichzelf tot interim-president uitriep in weerwil van de president Nicolas Maduro.

Guaido beargumenteerde dat de herverkiezing van Maduro in 2018 een schijnvertoning was. Hij voerde constitutionele bepalingen aan om zichzelf vorige maand tot de leider van het land te verklaren. Hij zei dat de hulp op 23 februari in Venezuela zal binnenkomen.

Maar het blijft onduidelijk of Maduro, die de hulp een door de VS georkestreerde show heeft genoemd en elke crisis ontkent, zal toestaan dat de voorraden het land binnenkomen.

Guaido zei dat hij maandag zal bekendmaken hoe hij van plan is om de hulp vanuit Colombia, Brazilië en Curaçao –ondanks verzet van Maduro- het land binnen te krijgen. Hij sprak in Caracas tot aanhangers die zich vrijwillig hadden aangemeld om te helpen met de hulpgoederen.

"We zullen ons in brigades organiseren," zei Guaido en riep het leger op om de hulp door te laten. "De boodschap die we door moeten geven aan de strijdkrachten is dat ze een week de tijd hebben om het goede te doen. Zul jij aan de kant staan van je familie en je mensen of van de usurpator die blijft liegen?".
Miljoenen Venezolanen zullen naar de grens reizen om de aankomende hulp te beschermen, zei Lester Toledo, een vertegenwoordiger van Guaido, op een persconferentie in Cucuta. "We zijn zeven dagen verwijderd van dit feit," zei Toledo. "We zullen begeleiding hebben van mensen, van honderdduizenden, van miljoenen Venezolanen waar onze president Juan Guaido een beroep op heeft gedaan, die we hebben gevraagd om naar de grens te gaan gekleed in het wit als een teken van vrede."

Een Amerikaanse functionaris zei tegen Reuters dat de hulp op zaterdag meer dan 200 ton bedroeg, maar een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade zei dat ze geen afmetingen van de zending hadden genomen. Toledo zei dat er uiteindelijk drie vliegtuigen zouden aankomen.

De meeste westerse landen en veel van de buurlanden van Venezuela hebben Guaido erkend als het legitieme staatshoofd, terwijl Maduro de steun behoudt van Rusland en China en de controle heeft over Venezolaanse staatsinstellingen, inclusief het leger.

Waarnemend minister van Defensie, Patrick Shanahan, zei zaterdag dat de Verenigde Staten militaire vliegtuigen gebruikten om hulp te sturen naar de Venezolaanse grens in Colombia vanwege de urgentie van de humanitaire noden. "Het is een boodschap aan Venezuela dat we hun humanitaire behoeften ondersteunen", vertelde Shanahan aan verslaggevers, eraan toevoegend dat de hulp werd vervoerd door drie C-17 vliegtuigen.

De voorraden, inclusief hygiënekits en speciale producten bedoeld voor kinderen die ondervoeding hebben, komen van een Amerikaanse luchtmachtbasis in Florida, zei de Amerikaanse ambassade in een verklaring. Aanvullende hulpvluchten zullen de komende dagen plaatsvinden, aldus de verklaring. Medische voorraden en geneesmiddelen bedoeld voor gebruik in ziekenhuizen zullen begin volgende week aankomen. De eerste hulppost, inclusief basisvoeding en medische benodigdheden, arriveerde op 8 februari en wordt opgeslagen in een magazijn in Cucuta.

Twee bruggen buiten Cucuta die de grens tussen de twee landen markeren, waren zaterdag normaal open. Een brug buiten Tienditas, Venezuela, die nog nooit is gebruikt, blijft met scheepscontainers geblokkeerd aan de Venezolaanse kant.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June