starnieuws

'Handen wassen scholenwedstrijd' voor kinderen met beperking

17 Feb, 08:32

Aan schoolkinderen wordt geleerd hoe belangrijk het is om de handen grondig te wassen. Zo worden veel ziekten voorkomen.
De vierde editie van de 'handen wassen scholenwedstrijd' staat voor de deur. Het evenement wordt jaarlijks rond Internationale Handhygiënedag in mei gehouden en is bedoeld ter bevordering van een goede handhygiëne. Deelnemers zijn leerlingen van het basisonderwijs. Dit jaar worden ook de scholen voor kinderen met een beperking betrokken.

“Zij worden net als wij ook ziek en hebben óók recht op informatie over een goede handhygiëne”, zegt Dave Wirjomengolo van Intermed Caribe. Hij is samen met voedseltechnoloog Ricky Stutgard één van de stuwende krachten achter het toernooi.

De voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten rondom een goede handhygiëne werpen vruchten af, beaamt Stutgard. Leerlingen en studenten van het basisonderwijs, mulo én middelbare scholen komen na een dergelijke activiteit bij hem langs om onderzoek te doen en daarna scripties en verslagen te schrijven over handhygiëne. “Dat geeft aan dat het idee wortel schiet. Een student van mij van MO-B is zelfs afgestudeerd op het handen wassen. Doordat we het kenbaar maken, heb je dat studenten geïnteresseerd raken en informatie daarover willen hebben. En zij brengen die informatie dan weer over aan de mensen in hun omgeving. Dat is dus wortel schieten. En dat is ook de bedoeling. Dat de totale Surinaamse gemeenschap gaat begrijpen waarom het belangrijk is om onze handen in voldoende mate te wassen en te desinfecteren.”

Wetenschappers hebben geconstateerd dat elk jaar ongeveer half miljoen kinderen dood gaan aan aandoeningen, die gerelateerd kunnen worden aan het onvoldoende of niet wassen van de handen. In 2008 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO alle lidlanden geadviseerd om het handen wassen te stimuleren. In dit kader zijn er twee werelddagen uitgeroepen: Internationale Handhygiënedag op 5 mei en Internationale Handenwassendag op 15 oktober.

De WHO adviseert om op die dagen het belang van handhygiëne extra te benadrukken, zodat een heleboel aandoeningen vermeden kunnen worden. “En daarom is handen wassen belangrijk. Omdat je met je handen van de ene naar de andere plek gaat, je raakt plek A aan en je raakt plek B aan, je gaat levensmiddelen aanraken en daardoor kun je jezelf en anderen infecteren. Daarom is handen wassen zó belangrijk”, benadrukt Stutgard.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June