starnieuws

VHP installeert eerste kern in 70 jaar in Trio-gebied

17 Feb, 00:00

Historische kern van de VHP in het Inheemse dorp Pelelu Tepu in Zuid-Suriname. Dit is de eerste kern van de partij in de Trio-gemeenschap. (Foto's: VHP)

VHP-voorzitter Chan Santokhi overhandigt twee voetballen aan de gemeenschap van Tepu.

De delegatie wordt ontvangen door het dorpsbestuur van Tepu. In oktober vorig jaar had de partij een uitnodiging gekregen.

Een delegatie van twintig personen vertrok zaterdagmorgen naar Zuid-Suriname. Drie dorpen worden aangedaan.
De VHP heeft voor het eerst sinds haar 70-jarig bestaan zaterdag een kern geinstalleerd in het Inheemse dorp Pelelu Tepu in Zuid-Suriname. De oranje partij is onder leiding van voorzitter Chan Santokhi met twintig personen zaterdagmorgen vertrokken naar Tepu. Zondagmorgen wordt de missie voortgezet naar Palumeu en Apetina.

Voorzitter Santokhi om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het om een historische mijlpaal gaat. Het is de eerste kern van de VHP in de Trio-gemeenschap. De kernen die wij neerzetten mogen mede beslissen over het beleid van de partij, met name voor hun eigen gebied. De delegatie is in Tepu ontvangen door hoofdkapitein Mozes Sanaupe. Basja Skiwan Malakaika treedt tijdens de gehele trip op als tolk.

De VHP heeft de reis ondernomen op speciale uitnodiging van de gezagsdragers, die in oktober 2018 tijdens de Liba krutu te Dritabiki afspraken hadden gemaakt hierover. Aangezien de oranje partij besloten heeft alleen de verkiezingen in te gaan in 2020, profileert zij zich landelijk. De afgelopen verkiezingen heeft de VHP steeds in combinatieverband meegedaan.

De gezagsdragers hebben de delegatie van de VHP verwelkomd in het dorp. Na de installatie van de kern, zijn er voetballen overhandigd aan de gemeenschap. In de avonduren heeft de leiding van de partij van gedachten gewisseld met het gezag en samenleving van Tepu over het reilen en zeilen in het dorp. Ook is besproken welke projecten kunnen worden uitgevoerd. Santokhi zegt dat het uiteindelijk gaat om dat de mensen door zelfwerkzaamheid zelfstandiger kunnen worden.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June