starnieuws

Regering verliest narratieve controle

17 Feb, 02:48
De regering Bouterse heeft met haar factfree beschuldiging dat de kritische economen Jim Bousaid en Winston Ramautarsing deel uitmaken van 'een plan' om de regering 'schade te berokkenen', bewezen dat zij de narratieve controle inzake het omstreden ontslag van CBvS governor Glenn Gersie, kwijt is. Door te beweren dat de breedlevende kritiek op het non-transparante, belogen ontslag van de governor de koers omhoog dreigt te stuwen, bevestigt de regering haar onvermogen die kritiek te weerspreken. Bij gebrek aan consistentie, competentie en geloofwaardigheid, valt de regering terug op haar oerreflex: schieten op de boodschapper. De man, niet de bal spelen. De kleinzieligheid van de onkunde.

De dief
De regering Bouterse dist een chaotisch ontslagverhaal op. Het is een samenraapsel van onwaarheden, leugens, verzwijgingen, insinuaties, valse beloften, economische mystificaties en lasterlijke intimidatie. De regering onderschat de Surinamers als zij denkt dat die deze bruya lanti tori serieus zullen nemen, laat staan zullen geloven. De regering is in paniek geraakt omdat zij beseft dat zij haar hand heeft overspeeld. Zij beseft, gezien haar beperkte tijdshorizon, waarschijnlijk nog niet dat zij met het ontslag van Gersie, ook de poten onder de stoel van geloofwaardigheid van zijn opvolger, heeft doorgezaagd.

Toen de Surinaamse dollar in een vrije val was heeft de regering Bouterse met hangende pootjes aangeklopt bij onafhankelijke deskundigen om de bewaker van de munteenheid, de Centrale Bank van Suriname, nationaal en internationaal weer aan geloofwaardigheid te helpen. Die deskundigen slaagden op zeer verdienstelijke wijze daarin, de vrije val van de Surinaamse dollar werd gestuit en een relatieve, doch kwetsbare, stabiliteit op het monetaire front werd gerealiseerd. Maar echte deskundigen kennen ook beroepsethiek, ze hechten aan kennis, kunde en karakter, ze weigeren marionetten van de politiek te zijn. Zij weigeren de mores van hun vak en het integer omgaan met het vertrouwen van de samenleving te verkwanselen.

Gersie eiste beëindiging van de monetaire financiering van bestuurlijke spilziekte. Dat heeft gewerkt. Maar nu de rekening van het financieel-economische wanbeleid, in de vorm van een reëel begrotingstekort van 40%, betaald moet worden, zijn de echte deskundigen tot last geworden. Weg moet het monetair toezicht, weg met de pottenkijkers! Het is, gezien het zwaar gehavende paarse imago en met de verkiezingen in zicht, kennelijk weer tijd voor politiek plooibare deskundigen aan het roer van de Centrale Bank. De regering Bouterse heeft met het roekeloze ontslag van governor Gersie het vertrouwen in de munt en haar institutionele waarborging, op ernstige wijze geschaad. De reactieve koersstijging getuigde daarvan. Met haar onverdraagzame houding jegens de kritiek uit de civil society gedraagt de regering Bouterse zich als de dief die roept 'houdt de dief!'

Theo Para

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June