starnieuws

Ministerie OWT&C stopt bouw crematorium Winti Wai

21 Jan 2019, 21:16
De bouwwerkzaamheden van ondernemer M.J. Poese te Winti Wai project zijn stopgezet. De ondernemer was bezig met de bouw van een crematorium. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zegt dat er geen vergunning is verleend voor de bouw van een crematorium op de plek.


Buurtbewoners hadden geklaagd over de opzet van een crematorium in het gebied. Ze waren bang voor “milieuonvriendelijke uitstoot”. Het ministerie zegt dat er op 14 september 2017 een bouwvergunning is verleend aan Stichting Kalawatie Poeniet, bestemd voor de bouw van een twee verdiepingen tellende uitvaartcentrum met aula’s. Op de bouwtekeningen staan er geen verbrandingsinstallaties, dus hebben ze niet het karakter van een crematorium, zegt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De districtscommissaris van Paramaribo Zuid-West heeft een “verklaring van geen bezwaar” verstrekt voor het verkrijgen van toestemming van het ministerie voor de bouw van een uitvaartcentrum, “geen crematorium.” Bij veldonderzoek heeft de technische afdeling van het ministerie geconstateerd dat de bouwwerkzaamheden afwijken van de verleende vergunning. Er zijn verschillen in dimensies, indelingen en uiterlijke vormgeving.

Het ministerie heeft de ondernemer aangemaand om wat in strijd is met de vergunningsvoorwaarden, weg te halen. Hij heeft daarvoor een bepaalde termijn gehad van de directeur van Bouwkundige Werken en Dienstverlening van het ministerie. Conform art. 5 lid 1 van de Bouwwet 1956 kan de ondernemer voorlopig dus niet doorgaan met zijn bouwwerkzaamheden. Het ministerie stelt dat de ondernemer heeft nagelaten een wijziging van het bouwplan aan te vragen. Op die manier heeft de toetsing van het nieuwe plan inclusief de eventuele wijziging van de bestemming van het bouwwerk, niet plaatsgevonden.

Het ministerie zegt dat het vaak voorkomt dat personen malafide wegen bewandelen om bouwvergunningen te krijgen, waarbij niet geschroomd wordt om een vergunning voor een woonhuis aan te vragen, om vervolgens een zakenpand op te zetten. Hierdoor wordt een uitgebreide toetsing ontlopen. Bij de normale procedure vraagt de afdeling adviezen op van diverse betrokken actoren of instanties. Malafide wegen bewandelen betekent dat de ondernemer enorme stagnatie kan ondervinden, als het ministerie afwijkingen constateert tijdens de uitvoeringsfase en de bouw laat stopzetten. “De consequenties die hieruit voortvloeien zijn geheel voor rekening van de opdrachtgever,” stelt het ministerie van OWT&C.


Bij constatering van vermeende misstanden bij bouwwerkzaamheden kunt u via de Burger Informatie Unit bellen op het telefoonnummer 531491

Advertentie