starnieuws

Colombia: Duizenden demonstreren voor vrede

21 Jan 2019, 11:30

President Iván Duque (m) werd vergezeld door vicepresident Marta Lucia Ramirez (l) en zijn vrouw Maria Juliana Ruiz. (Foto's: AFP)

Demonstranten scandeerden "geen aanvallen meer op de politie of het leger".

Colombia heeft de linkse rebellengroep ELN de schuld gegeven van de aanval van donderdag.
Duizenden mensen in Colombia zijn de straat op gegaan en eisen vrede en scanderen "nee tegen terrorisme". De protesten waren in reactie op de dood van 20 politie-cadetten bij een autobomaanslag in de hoofdstad Bogotá. .


President Iván Duque en zijn voorganger, Juan Manuel Santos, hebben ook deelgenomen aan de mars in Bogotá. Duque gaf de schuld van de aanval aan het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en heeft elke herstart van vredesonderhandelingen met de linkse rebellen uitgesloten.

Het ELN heeft niet gezegd dat het verantwoordelijk was voor de aanval van afgelopen donderdag op de General Santander School, maar de autoriteiten hebben de autobestuurder, die ook werd vermoord, aangewezen als expert van ELN-explosieven, Jose Aldemar Rojas.

Duque zei tegen de massa in Bogotá: "Samen zullen de overheid en de maatschappij voor Colombia werken en zullen we nooit toegeven wanneer we met terrorisme worden geconfronteerd. Colombia is sterk en zal nooit bang zijn, het zal nooit worden geïntimideerd door criminelen."

Tijdens het evenement scandeerden demonstranten: "nee tegen geweld" en "geen aanvallen meer op de politie of het leger", terwijl ze bloemen overhandigden aan beveiligingspersoneel. Velen hadden witte kleren aan en zwaaiden met witte vlaggen.

In Medellín werden beelden van de slachtoffers van de aanslagen geprojecteerd op grote schermen op de Plaza de las Luces in de stad. Het ELN is de laatste grote guerrillagroep in Colombia. Het begon in 2017 vredesbesprekingen met de regering van het land. Duque stopte de gesprekken na zijn aantreden in augustus vorig jaar en eiste dat het ELN alle gijzelaars vrijliet en de aanvallen stopte.

Verondersteld wordt dat ongeveer tien ELN-bevelhebbers op Cuba zijn voor een herstart van vredesbesprekingen. Na het bombardement - de dodelijkste aanslag in Colombia gedurende 15 jaar – heeft Duque Cuba gevraagd om hen uit te leveren. Cuba heeft dit geweigerd, onder vermelding van veiligheidsgaranties voor de rebellen die in het kader van de onderhandelingen waren overeengekomen.

De laatste aanval heeft de vrees voor hernieuwd geweld in het hele land doen toenemen. Autobommen kwamen vaak voor tijdens de decennia van burgeroorlog met de revolutionaire strijdkrachten van Colombia, de Farc. In 2016 tekende de Farc een vredesovereenkomst met de regering na vier jaar onderhandelen.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April