starnieuws

Mexico: Dodelijke explosie legt probleem brandstofdiefstal bloot

20 Jan 2019, 10:40

Militairen kijken toe terwijl de vlammen van de explosie van de brandstofpijplijn om zich heen grijpen. (Foto: Reuters)
Een explosie bij een benzinepijpleiding in Mexico die minstens 73 mensen heeft gedood, heeft hernieuwde aandacht gegeven aan de strategie van de regering om brandstofdiefstal te stoppen. Een aantal familieleden stelde dat brandstoftekorten door het plan mensen ertoe brachten hun leven te riskeren.

Brandstofdieven hebben vrijdag de Tula-Tuxpan pijpleiding doorboord op enkele kilometers van één van belangrijkste raffinaderijen van Mexico. Tot 800 mensen stroomden toe om plastic containers te vullen van de 7-meter benzine-geiser die volgde, zeggen ambtenaren. Een paar uur later explodeerde het.

Een half dozijn mensen die zaterdag door Reuters zijn geïnterviewd, zeiden dat hun familieleden naar het lekkende leiding in het district Tlahuelilpan in de deelstaat Hidalgo gingen, omdat ze moeite hadden ergens anders brandstof te vinden en wanhopig bezig waren om hun auto's te vullen of hun boerderij te runnen.

"Veel onschuldige mensen kwamen hier, misschien had hun auto niet genoeg benzine voor morgen, en zeiden ze dat ze gewoon een paar liter gingen vullen", zei boer Isidoro Velasco (51), die wachtte op nieuws over zijn neef Mario Hidalgo, waarvan hij geloofde dat hij waarschijnlijk dood was. Hidalgo werd zaterdag 34.

Eind vorige maand lanceerde president Andrés Manuel Lopez Obrador een programma om een illegaal brandstofdistributienetwerk af te sluiten dat jaarlijks ongeveer US$ 3 miljard aan brandstof afvoert van staatsoliemaatschappij Pemex. Het plan, waarbij pijpleidingen worden uitgeschakeld die zijn aangetast door bendes die kleppen monteren om brandstof af te tappen, heeft in januari geleid tot een groot tekort aan benzine in centraal Mexico, waaronder in Hidalgo, in het noorden van Mexico-stad.

Op zaterdag waren de meeste benzinestations in Tlahuelilpan gesloten. Uit peilingen blijkt dat de maatregelen tot nu toe vrij brede steun van het publiek genoten hebben, ondanks de moeilijkheden en lange rijen bij tankstations.

De ramp in Tlahuelilpan heeft echter de strategie opnieuw onder de loep genomen. Lopez Obrador werd geconfronteerd met herhaalde vragen over de ramp en werd geëist dat hij uitlegde waarom soldaten die werden ingezet om de buis te bewaken, mensen niet wegjoegen van het lek en hoe snel de toevoer naar de buis werd verbroken nadat Pemex het lek had ontdekt.

Pemex CEO Octavio Romero zei zaterdag dat er een klep was gesloten aan de pijplijn zodra er een drukverlaging van het lek was vastgesteld, maar hij zei niet op welk moment dat gebeurde. Brandstof spoot ongeveer twee uur uit de pijpleiding voordat deze explodeerde, zonder zichtbaar drukverlies.

Romero zei dat er ongeveer 10.000 vaten benzine met een hoog octaangehalte zich in het gedeelte van de pijpleiding tussen de Tula-raffinaderij en het dorp bevonden toen het op vrijdag werd explodeerde.

Het ministerie van Defensie en Lopez Obrador zeiden dat er maar 25 soldaten aanwezig waren en dat het leger de menigte niet wilde onderdrukken. Critici zeggen dat de autoriteiten steviger hadden moeten aanpakken in het beheersen van de menigte en het gebied moesten verzegelen. Ook hadden ze om versterking moeten vragen.

De Tula-Tuxpan-pijplijn levert brandstof aan andere centrale deelstaten, wat de mogelijkheid vergroot dat de sluiting ervan voor reparaties na de explosie problemen met de brandstofvoorziening zou kunnen verergeren, bijvoorbeeld in autohub Guanajuato. Romero zei dat de pijpleiding sinds eind december niet meer in gebruik was, omdat de overheid probeerde het te beveiligen tegen bendes die het tien keer hadden geraakt in de gemeente Tlahuelilpan. Sinds ze het op 16 januari opnieuw begonnen te openen, was het vier keer geraakt, zei hij.

Lopez Obrador zei dat de ramp zijn vastberadenheid om brandstofdiefstal te bestrijden had verhard en de regering op zoek was naar manieren om de verouderde pijpleidingen te verstevigen om het moeilijker te maken om illegaal brandstof af te tappen. Ondertussen, zei hij, kocht Mexico meer tankwagens voor de distributie van over de weg. "Hoewel het veel pijn doet, moeten we doorgaan met het plan om brandstofdiefstal te stoppen," zei hij.

Advertentie