starnieuws

BBGO-voorzitter: Gepensioneerden zijn niet misleid

20 Nov 2018, 07:37

BBGO-voorzitter Renate Wouden. (Foto: Raoul Lith)
Renate Wouden, voorzitter van de Bond Belangen Behartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), vindt niet dat haar leden misleid zijn, nu blijkt dat ongeveer een derde deel geen verhoging zal krijgen. Een paar duizend gepensioneerden blijven hetzelfde bedrag krijgen als vóór de uitvoering van het Staatsbesluit 'Welvaartsvaste Pensioenen' uit 2015. Ook gepensioneerden van diverse parastatale instellingen komen niet in aanmerking voor de herwaardering. Voor deze groep wil de BBGO zich sterk maken.

De BBGO-voorzitter zegt in gesprek met Starnieuws dat de mensen al een verhoging hebben gekregen. Eerst SRD 100 en daarna SRD 500 als voorschot. Mensen die weinig dienstjaren hebben, krijgen minder pensioen. "In feite heeft iedereen een verhoging gehad. Het gaat om een verhoging boven de SRD 500. Maar wij zijn niet gaan onderhandelen met de regering. Niemand kan praten over misleiding. Wat wij hebben gevraagd is de uitvoering van het Staatsbesluit. Wij hebben niet gesproken over hoeveel de gepensioneerden moeten krijgen. Wij vragen langer dan een jaar om het Staatsbesluit uit te voeren. Wat de ambtenaren hebben gekregen, moeten de gepensioneerden ook krijgen," benadrukt Wouden.

In feite zou een deel van de gepensioneerden volgens Wouden minder dan SRD 500 ontvangen. Het Staatsbesluit geeft aan dat niemand achteruit mag gaan, dus ook mensen die SRD 300 zouden ontvangen op basis van de inpassing in Fiso, krijgen toch nog de SRD 500 die als voorschot werd gegeven. "Iedereen heeft een verhoging gehad, maar niet iedereen krijgt de extra verhoging. Om hoeveel mensen het gaat, weet ik niet. Dat heb ik niet gevraagd aan het Pensioenfonds, want ze waren nog bezig dat uit te rekenen. Ik weet niet of het om bijkans 7000 mensen gaat", antwoordt Wouden op een vraag. Ik weet wel dat er gepensioneerden zijn die de extra verhoging niet krijgen," legt Wouden uit.

De BBGO-voorzitter herhaalt dat het bestuur niet is gaan praten over verhoging van pensioenen. "Het staat in het Staatsbesluit wanneer de gepensioneerden een verhoging gaan krijgen. We mogen daar niet over gaan onderhandelen. Niemand kan zeggen 'wij zijn misleid geworden door de BBGO'. Als je iemand de schuld wil geven, dan moet je de vakbeweging, de CLO de schuld geven. Zij hebben onderhandeld en zij hebben de ambtenarensalarisschaal kunnen bewerkstelligen. Dan moet je de schuld aan hun geven en niet aan BBGO, want er is uitvoering gegeven aan het Staatsbesluit", stelt Wouden.

"Wij kunnen niet onderhandelen, want dan zouden wij moeten vragen om het Staatsbesluit ongedaan te maken. Mensen vergeten dat ze de SRD 100 en SRD 500, samen SRD 600 wel hebben gekregen." Wouden vindt dat alle bonden, ook de particuliere sector, wanneer ze gaan onderhandelen, de gepensioneerden moeten meenemen. "Die groep van mensen die hard heeft gewerkt, moet ook een goede oude dag krijgen. Waarom doen zij dat dan niet? Wij kunnen niet onderhandelen, want wij hebben het Staatsbesluit. Wat wij wel gaan doen is samen met de parastatale bedrijven wel opkomen voor de gepensioneerden. Zij zitten niet in Fiso en krijgen daardoor niks. Wij zijn bezig om na te gaan wat wij voor die groep kunnen doen," zegt de BBGO-voorzitter.

Raoul Lith

Advertentie