starnieuws

‘Zeer ontzet': Amnesty ontneemt Suu Kyi hoogste eer

13 Nov 2018, 20:16

Eenmaal geprezen als een kampioen in de strijd voor democratie, is Aung San Suu Kyi ontdaan van een reeks internationale onderscheidingen (Foto: AFP)
Amnesty International heeft de leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, de hoogste eer die ze in 2009 kreeg, ontnomen. Reden daartoe is haar "onverschilligheid" voor de gruweldaden die het militaire leger van het land pleegt tegen de Rohingya, die overwegend moslim zijn.

De Britse mensenrechtengroep zei maandag dat het de Ambassador of Conscience Award die ze in 2009 aan Aung San Suu Kyi in gaf tijdens haar 15-jarige huisarrest heeft teruggenomen. "Vandaag zijn we diep geschokt dat je niet langer een symbool van hoop, moed en de onsterfelijke verdediging van de mensenrechten vertegenwoordigt", zei Amnesty-chef Kumi Naidoo in een brief aan Aung San Suu Kyi, die de organisatie heeft vrijgegeven.

"Amnesty International kan uw blijvende status als ontvanger van de onderscheiding Ambassador of Conscience niet rechtvaardigen en daarom schrappen wij u hierbij met grote droefheid." De organisatie zei dat het de leider van Myanmar op de hoogte bracht van de beslissing op zondag. Tot nu toe heeft er in het openbaar geen woord over gezegd.

Ooit werd ze geprezen als een kampioen in de strijd voor democratie. Aung San Suu Kyi is ontdaan van een reeks internationale onderscheidingen over een Rohingya-exodus die begon in augustus 2017. Meer dan 720.000 Rohingya ontvluchtten sinds augustus vorig jaar de westelijke deelstaat Rakhine waar de meerderheid boeddhisten is. De meesten zochten hun toevlucht in het naburige Bangladesh. Velen worden verondersteld te zijn vermoord of gemarteld en verkracht.

Aung San Suu Kyi en haar partij voor de Nationale Liga voor Democratie (NLD) kwamen in 2015 aan de macht na een verpletterende overwinning, waarmee een einde kwam aan tientallen jaren van militaire overheersing in het Zuidoost-Aziatische land met ongeveer 50 miljoen mensen.

Maar haar ambtstermijn is ontsierd door nalatigheid om op te komen voor Rohingya, die door het leger uit het land werden verdreven in wat de Verenigde Naties (VN) een etnische zuiveringscampagne noemden. De regering van Aung San Suu Kyi verwierp de bevindingen van de VN als eenzijdig en zei dat de militaire actie zich richtte op een legitieme operatie tegen gewapende rebellen.

Vorige maand werd de 73-jarige van haar Canadese ere-staatsburgerschap ontdaan vanwege haar falen om zich uit te spreken voor de Rohingya. In maart herriep het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum zijn topprijs terwijl andere onderscheidingen, waaronder de vrijheid tot de steden Dublin en Oxford, ook werden ingetrokken.

Ze heeft ook talloze kleinere prijzen verloren van individuele universiteiten en lokale en regionale overheden. In 1991 ontving ze de Nobelprijs voor de vrede, waarvan veel van haar critici ook hebben opgeroepen deze terug te nemen. De Zweedse stichting die toeziet op de prijs heeft geweigerd dat te doen.

Advertentie

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March