starnieuws

China houdt verbod op tijger- en neushoorn delen in tact

13 Nov 2018, 14:33

Tijgers in het water in een tijgerpark in China. (Foto: Reuters)
China heeft een controversieel besluit om een 25-jarig verbod op het gebruik van tijger - en neushoorn delen in de wetenschap en de traditionele geneeskunde op te heffen, teruggedraaid na protesten van milieuactivisten. Drie strikte verboden - de import en export van neushoorns, tijgers en hun bijproducten, de verkoop, aankoop, transport, uitvoering en verzending van neushoorns, tijgers en hun bijproducten en het gebruik van neushoornhoorns en tijgerbotten in de geneeskunde - zal van kracht blijven, zei een hoge ambtenaar van de Raad van State, het kabinet van China, in een verklaring.

De regering zal speciale hardhandige campagnes organiseren met een focus op het aanpakken van de illegale handel in neushoorns, tijgers en hun bijproducten, voegde het toe. China had vorige maand aangekondigd dat het land het verbod op het gebruik van delen van neushoorns en tijgers voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden zou terugdraaien.

Met tijgers en neushoorns die al met uitsterven worden bedreigd door stropers en de illegale handel in wilde dieren, leidde het besluit tot woede van natuur- en milieugroeperingen met het WWF dat waarschuwde voor 'verwoestende gevolgen'. Zowel tijgers als neushoorns worden vermeld in bijlage 1 van Cites (de Conventie over de internationale handel in bedreigde diersoorten), wat betekent dat alle commerciële handel is verboden.

"Het WWF verwelkomt het nieuws dat China het verbod op de lokale handel in neushoornhoorn en tijgervet heeft opgeschort, wat een positief antwoord op de internationale reactie betekent", zei Margaret Kinnaird, Wildlife Practice Leader in een verklaring. "Het toelaten van handel van zelfs dieren in gevangenschap zou verwoestende gevolgen hebben gehad voor de wilde neushoorn- en tijgerpopulaties."

Verondersteld wordt dat ongeveer 3.800 tijgers in het wil leven, terwijl minstens 7.000 van de grote katten worden gehouden in kweekfaciliteiten, met name in China en Vietnam. Ongeveer 30 procent van de in beslag genomen tijgerproducten komt van tijgerkwekerijen, volgens Traffic, die de illegale handel in wilde dieren en planten controleert en onderzoekt.

China en Vietnam zijn de belangrijkste markten voor neushoornhoorns. Tussen 2010 en 2017 zijn ongeveer 2.149 neushoornhoorns in beslag genomen door politie en justitie. Traffic schat dat er in Zuid-Afrika dagelijks drie neushoorns worden gestroopt voor hun hoorns.

China benadrukte dat illegale handel in dieren in het wild "ernstig zou worden aangepakt". Het WWF zei dat het verbod van de Chinese regering op de handel in tijgervet en neushoornhoorn in 1993 cruciaal was geweest om de twee soorten te beschermen.

"Het is belangrijk om een krachtige boodschap te sturen dat de waarde van wilde populaties van tijgers en neushoorns en hun ecosystemen veel groter is dan de waarde van hun delen en hoorns," zei Kinnaird.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April