starnieuws

VS: Democraat wint Senaatszetel Arizona

13 Nov, 10:40

Kyrsten Sinema spreekt nadat ze de Senaatszetel in Arizona had gewonnen. (Foto: AP)
Democraat Kyrsten Sinema won heeft de Senaatszetel in ‘swing state’ Arizona gewonnen. Sinema versloeg de Republikeinse Martha McSally in de strijd om senator Jeff Flake te vervangen. McSally is een voormalig luchtmachtpiloot die president Donald Trump omarmde nadat ze zich tijdens de verkiezingen van 2016 tegen hem had verzet.

Het congreslid dat er al drie termijnen heeft opzitten, won na een langzame stemtelling. De uitslag komt bijna een week nadat kiezers op 6 november naar de stembus gingen voor de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Zij wordt de eerste democratische Amerikaanse senator van Arizona sinds 1994.

Haar overwinning maakte van Arizona een swing-staat na jaren van Republikeinse dominantie. Sinema portretteerde zichzelf als een gematigde persoon die kiest voor een middenweg om dingen voor elkaar te krijgen.

McSally had beweerd dat de anti-oorlogsprotesten waaraan Sinema15 jaar geleden aan deelgenomen, haar diskwalificeerden. Ze zei dat één protest neerkwam op 'verraad'. Maar tijdens haar zes jaar in het Congres, bouwde Sinema één van de meeste centristische records in de Democratische partij, en ze stemde voor wetten die meer dan 60 procent door Trump werden gesteund. Ze steunde wetgeving die de straffen oplegde aan illegale mensen in het land die misdaden plegen.

Sinema (42) heeft een licentiaat in de rechten, werkte als maatschappelijk werkster en was een politieke activiste toen ze in de twintig was. Ze was een onafhankelijke Green Party-kandidaat voor de Arizona-zetel. Ze werd toen een democraat en diende verschillende termijnen in de staatswetgeving.

McSally (52), was de eerste vrouwelijke luchtmachtpiloot die in gevechten vloog en A-10 aanvalsvliegtuigen bestuurde. Ze was ook de eerste vrouw die een vechterseskader leidde.

Friday 24 May
Thursday 23 May