starnieuws

SPBA: Primaire aanvoerkanalen veelal dichtbegroeid

11 Nov 2018, 02:22

SPBA-voorzitter Harrinanan Oemraw heeft een zwaar hoofd voor het komend seizoen.
Voorzitter Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zegt aan Starnieuws dat de meeste primaire aanvoerkanalen dichtbegroeid zijn. Zo zijn de belangrijke primaire aanvoerkanalen van de Nanipolder (5 kilometer) en vanaf het pompgemaal Wageningen tot Middenstandspolder tot Lijn 7, met een lengte van 37 kilometers, dichtbegroeid. Dit zorgt ervoor dat het irrigatiewater de rijstarealen niet kan bereiken. De primaire aanvoerkanalen worden door de overheid onderhouden, terwijl de secundaire voor rekening van de landbouwers is.

Oemraw merkt op dat de SPBA al vier maanden aan de bel trekt. Nu blijkt dat vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een aanbesteding is gedaan voor het opschonen van 12,5 kilometers. Maar, dit werk is nog niet aangevangen. “Als de overheid haar verplichtingen niet nakomt, willen sommige landbouwers hun secundaire afvoerkanalen ook niet ophalen. Ze zijn van mening dat het irrigatiewater hun landbouwarealen toch niet bereikt en dat het dan water naar zee dragen is”, aldus de SPBA- topman.

Hij vindt dat er dit seizoen sowieso minder zal worden ingezaaid. Uit gesprekken met de boeren is gebleken dat hun budget ontoereikend is om alle kosten die gepaard gaan tot aan de oogst van padie te bekostigen. Oemraw benadrukt dat de landbouwers voor een veel lagere prijs hun oogst hebben moeten verkopen, waardoor zij een verlies van 40 procent lijden. Hierdoor zijn de landbouwers niet in staat om het hoofd boven water te houden en weer voor een volledige aanplant te zorgen.

Landbouwer Moenna Jagmohansingh zegt dat hij 30 hectare beplant. Zijn landbouwgronden liggen te Clara- en Corantijnpolder. De landbouwer zegt dat hij minder zal inzaaien, omdat hij de kosten niet kan dragen. Ook Soerjatie Diran deelt deze mening. Hij beplantte 200 hectare. Het afgelopen seizoen heeft hij de helft daarvan beplant. Nu twijfelt de grootlandbouwer of hij verder moet beplanten, omdat hij de kosten niet kan dragen. De verliezen die deze landbouwers lijden lopen steeds op, omdat de verkoopprijzen voor een baal natte padie lager waren dan de investeringskosten ervan. Hierdoor zijn ze niet in staat om ureum en chemicaliën te kopen voor hun aanplant.

Oemraw betreurt dat de inzaaiperiode van 1 november is verschoven naar 15 november. “Er is duidelijk geen rekening gehouden met rijst aanplanten die een langere periode nodig hebben. Zo heeft een rijstras uit Guyana een langere groeiperiode. Dit houdt in dat de oogst in de regentijd binnengehaald zal worden met alle ellende van dien. Oemraw hoopt dat de overheid tijdig ingrijpt om de rijstsector te redden van verdere afgang.

Advertentie