starnieuws

VHP: Chinezen goed geïntegreerd in samenleving

20 Oct, 03:22
De integratie van de Chinezen is een feit, ze zijn goed geïntegreerd, ze zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de samenleving geworden. Naast de opbouw van een harmonieuze multiculturele samenleving in Suriname, spelen de Chinezen een grote rol in de sociaal economische ontwikkeling. Dit zegt de VHP bij de viering van 165 jaar Chinese Immigratie in Suriname.

De komst van de eerste Chinezen naar Suriname dateert van 1853. Op zondag 15 oktober is de viering van start gegaan. Dat Chinezen de eerste immigranten waren in Suriname, is niet bij eenieder bekend. Mede daarom werd door een Chinese vereniging in 2003, een monument opgericht waarop de namen van de eerste Chinese immigranten zijn gegrift.

Vanaf de komst van de eerste groep Chinese immigranten, hebben zij zich in Suriname goed gevestigd. Zij zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Heden ten dage zie je de 'omu snesi' van vroeger bijna niet meer, tegenwoordig beschikken ze over grote supermarkten en bedrijven. In onze maatschappij bekleden zij verschillende belangrijke hoge functies.

Dat China in de toekomst de koers van de wereld ook mede zal bepalen, staat vast. Suriname zal er alleen baat bij hebben om op vriendschappelijke basis met deze grote mogendheid te mogen blijven samenwerken, zowel op economisch als sociaal maatschappelijk gebied.

Suriname moet zeker een goede relatie met China koesteren. Wij moeten met zijn allen streven naar een stabiel financieel-economische en sociaal-maatschappelijke groei, en een welvaart en welzijn voor ons allemaal. We hebben een gemeenschappelijk doel, namelijk werken aan de ontwikkeling van ons land.

Heel jammer, dat de laatste jaren de veiligheid in Suriname is verslechterd vanwege de economische crisis. Er vinden tegenwoordig veel overvallen en berovingen bij de burgers van Suriname, veelal bij onze Chinese broeders en zusters, ze worden slachtoffer van de zware criminaliteit. Als de VHP in 2020 regeermacht verwerft, zal de partij de zware criminaliteit onmiddellijk aanpakken.

Vorig jaar bij 164 jaar Chinese immigratie legde VHP-voorzitter Chan Santokhi, samen met verschillende Chinese organisaties en de Chinese ambassadeur, Zhang Jinxiong, een krans bij het Vriendschapsmonument aan de Jagernath Lachmonstraat. De vriendschap en de band met China werd daarmee verder verstevigd.
De VHP wenst de totale samenleving maar in het bijzonder onze Chinese broeders en zusters, een vreugdevolle herdenking toe.

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April