starnieuws

22 personen getraind in productie rijstzaad

19 Oct 2018, 22:01

Medewerkers van LVV en Adron tijdens de training. Zij bestuderen hoe padie ontkiemt. (Foto: LVV/NII)
22 medewerkers van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (Adron) zijn getraind door de Nationale Zaad Raad (NZR).
De rijstzaadproductie is aan verbetering toe. In het verleden zijn er reeds rijstzaadtrainingen verzorgd voor voorlichters en landbouwers. Het steeds blijven trainen van technici is nodig zodat die een bijdrage kunnen leveren aan acties ter verbetering van de rijstzaadproductie en de begeleiding van boeren, zegt LVV via het Nationaal Informatie Instituut.


De agrarische sector is van cruciaal belang voor de voedselvoorziening en de werkgelegenheid. Daarom neemt de rijstsector hierbij een voorname plek in. Echter, ondervindt de sector diverse problemen waaronder het gebrek aan kwalitatief goed rijstzaad. Bij de teelt van rijst is dit een basisvoorwaarde. Met kwalitatief goed rijstzaad kan een goede opkomst van de aanplant worden verwacht, een goede gewasontwikkeling en een product van goede kwaliteit.

Een recent gepleegde steekproefsgewijze evaluatie, heeft uitgewezen dat de kwaliteit van rijstzaad niet optimaal is. Verbetering van rijstzaadproductie is een dringende noodzaak.
Gezien de kwaliteit bij gecertificeerd zaad belangrijk is, is tijdens het praktische gedeelte de focus ook gelegd op de kwaliteitscontrole (veld- en laboratoriumcontrole).

Kwaliteitscontrole is geen deel van de zaadproductieketen, maar is een onmisbare activiteit binnen de zaadindustrie, stelt LVV. De Zaadinspectie is de hoofdverantwoordelijke voor zaadkwaliteitscontrole en certificering, welke is vastgelegd in de bestaande Zaadwet.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April