starnieuws

Hypocrisie in oproep ‘Stop geweld tegen vrouwen’

18 Oct 2018, 04:37
Deze hype wil ik gebruiken om dringende aandacht te vragen voor het volgende: Zijn wij niet hypocriet wanneer wij boven de daken schreeuwen: 'STOP GEWELD TEGEN DE VROUW', 'HET IS NU OF NOOIT', 'TOT HIER EN NIET VERDER', als wij zelf niet bereid zijn fundamentele problemen en verschijnselen aan te pakken en een halt toe te roepen? Hoe kunnen wij schreeuwen “Stop geweld tegen de vrouw” als wij dat in stand helpen houden?

Ouders en opvoeders
Ondanks bepaalde karakterverschillen tussen de seksen zijn aangeboren, hebben wij als ouders/verzorgers toch nog invloed op de wijze waarop onze kinderen opgroeien. Hoeveel tijd en energie stoppen wij in de opvoeding van onze kinderen, in het aanleren van normen en waarden en afleren van bepaalde gewoontes?

Meisjes zijn van nature beter in praten, en daardoor ook verbaal agressiever. Niet voor niets wordt over meisjes vaker gezegd dat ze kattiger zijn dan over jongens. Leren wij onze meisjes genoegzaam om te gaan met deze karaktereigenschap? Leren wij onze dochters dat verbaal geweld niet goed is? Hoe bereiden wij onze dochters voor op een correcte wijze van communiceren met hun partner? Leren wij onze dochters dat verbaal geweld kan leiden tot fysiek geweld?

Natuurlijk is het oké om op te komen voor je rechten, maar dat is niet hetzelfde als verbaal tekeergaan om een bepaald doel te bereiken. Indien u als moeder verbaal geweld van uw dochter jegens haar vriend, partner of man stimuleert, stimuleert u huiselijk geweld.

Wat fysieke agressie betreft ‘winnen’ de jongens het. Zij drukken problemen en stress, maar ook plezier, lichamelijk uit. Jongens zijn veel directer en slaan eerder met de vuist op tafel. Dit gedrag wordt vaak als brutaal of lastig gezien, maar dat is niet helemaal terecht. Jongens zijn gewoon niet bang om voor hun belang op te komen en een conflict aan te gaan. Op de basisschool en VOJ zijn gedragsproblemen daarom de meest voorkomende klachten bij jongens.
Leert u uw jongens voldoende omgaan met deze karaktereigenschap? Een jongen en later een man die niet geleerd heeft zijn agressie te bedwingen en hoe daarmee om te gaan? Zie daar weer een voedingsbron voor huiselijk geweld.

Moeders of dochters die hun zoon of broer stimuleren om hun schoondochter of schoonzus hard aan te pakken en de levensrichting van hun schoondochter willen bepalen, voeden huiselijk geweld.

Ouders, hoe gaat uzelf met mekaar om? Man, welke boodschap geeft u aan uw zoon of dochter als u uw echtgenote of partner geweld aandoet?
Uw kinderen zijn indirecte slachtoffers van geweld. Staat u erbij stil dat uw zoon dat negatief gedrag ook kan overnemen? Staat u erbij stil dat u stilzwijgend aan uw dochter meegeeft dat het OK is om als vrouw mishandeld te worden?
Indien jij je schuldig maakt aan huiselijk geweld, zoek hulp! Je bent niet de baas van de vrouw, maar haar partner, jullie zijn gelijk. Koester haar, ze is jouw rib.
Vrouw, je bent evenmin de baas van je man of partner. Stop met dat verbaal geweld! Je voedt en houdt huiselijk geweld in stand!

Uithuwelijking meisjes
Hoewel dit fenomeen veel minder voorkomt in Suriname wil ik toch aandacht hiervoor vragen en hoop dat ik niemand op de tenen trap. Wat heeft u als ouder eraan als uw kind wordt uitgehuwelijkt aan een man die niet van haar houdt, uw kind als zijn privé-eigendom beschouwt en bij tij en ontij in mekaar trapt?

Afhankelijkheidspositie vrouwen
Er zijn vrouwen die economisch niet zelfstandig zijn, laagopgeleid zijn en daardoor financieel afhankelijk van hun partner. Dit kan zoetjesaan ook een voedingsbron worden voor huiselijk geweld( psychisch, seksueel, fysiek en economisch).
Deze vrouwen kunnen gemakkelijk ten prooi vallen.

Slachtoffers huiselijk geweld
Ben je slachtoffer van huiselijk geweld, of heb je een vermoeden hiervan bij anderen? Zoek hulp. Je staat er niet alleen voor. Ik weet dat het niet eenvoudig is, maar weet dat jij niet de eerste bent die hulp nodig heeft en of zoekt.

Oproep
Ik wil iedereen oproepen om niet aan de kantlijn te blijven staan wanneer u bekend bent met een geval van huiselijk geweld. Wij hebben allen een rol te vervullen. Vrouwen die willens en wetens een liefdesrelatie beginnen met een man die ‘bezet’ is en moeders die dat stimuleren, u verbreekt een gezin en houdt huiselijk geweld in stand.
Sekswerkers, ook u heeft een belangrijke rol te vervullen in het doorbreken van die cirkel van huiselijk geweld!

Religieuze organisaties, laat meer van u horen.
Overheidsfunctionarissen, gaat u secuur en serieus om met elke klacht van huiselijk geweld.
Vervolgingsapparaat, indien nodig, pas maximale straffen toe bij recidivisme.
Maatschappelijke organisaties bekampt u mekaar niet langer. Alle instellingen gaan moeten samenwerken. Want weet u, juist die grootschaligheid en het niet kunnen samenwerken, kunnen een daadkrachtige aanpak belemmeren.
Overheid, regering en parlement, ook u heeft een belangrijke politiek-bestuurlijke en wetgevende regie.

Op u rust vooral de verantwoordelijkheid voor de bewaking, bescherming en bevordering van de collectieve gezondheid en veiligheid van de bevolking – zowel binnen- als buitenshuis – en voor de totstandkoming van betreffende beleid. Laat u de opvang en begeleiding van slachtoffers en daders niet alleen over aan maatschappelijke organisaties, terwijl u niet inkomt met randvoorwaarden.

Ik wil besluiten met het volgende: om tot gezamenlijke preventie en aanpak van huiselijk geweld te komen is het belangrijk dat alle actoren die zich bezighouden met dit probleem een gezamenlijke missie en visie onderschrijven. U kunt bijvoorbeeld een convenant ondertekenen waarin de missie en visie zijn opgenomen. Uit de gezamenlijke visie vloeien de doelen voort. Wanneer die doelen van integrale preventie en aanpak van huiselijk geweld zijn geformuleerd, worden ze vervat in een Nationaal Plan van Aanpak. Alle partijen committeren zich aan de uitvoering van dit plan.

Met dit stuk heb ik geprobeerd u te dwingen om in die spiegel te kijken. Laat ons zelf eerst doen aan zelfevaluatie en reflectie en daarna met vereende krachten ten strijde trekken tegen huiselijk geweld.

Sheila Mijnals
Sranan! UMA (S!UMA: Women & Girls Empowerment Network)

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April