starnieuws

Santokhi: Girjasing laat een stilte achter...

17 Oct 2018, 15:38

In het partijgebouw van de VHP 'de Olifant' is vandaag afscheid genomen van partijgenoot en Assembleelid Sheilendra Girjasing. (Foto's: Leroy Troon)

VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt de familie, vrienden en partijgenoten toe.

Samen met hun moeder hebben de dochters Chandeni en Nandeni het vuur aangestoken.

Het ontzielde lichaam is gecremeerd te Weg naar Zee.


In de Olifant, het hoofdkwartier van de VHP, is vandaag afscheid genomen van partijtopper Sheilendra Girjasing. Hij is de vorige week overleden in Nederland. "De stem van Commewijne is niet meer, hij laat een stilte achter," merkt partijvoorzitter Chan Santokhi gelaten op. "Een stilte die ons overvallen en geschokt heeft. Hij had nog zoveel levenslust..."

Girjasing komt oorspronkelijk uit Nickerie maar heeft zich sinds zijn vestiging in Commewijne, enorm ingezet voor het district, halen zijn dochters aan. Dat hij niet alleen partijpolitiek bezig was, blijkt uit de vele getuigenissen over zijn leven die verschillende sprekers geven. Met zijn handelingen heeft hij inhoud gegeven aan begrippen als 'gemeenschapszin' en 'menswaardigheid' vat Santokhi samen. Hij was lid van verschillende organisaties en ondersteunde ook anderen waaronder de Lions van Commewijne en het LGBT platform van Suriname. Geloof in God is voor hem ook heel belangrijk geweest, ongeacht de stroming. Bij zijn afscheid is er een woord gebracht door een pandit, hadji en een pater.

Girjasing stond ook bekend om zijn humor. Santokhi moet glimlachen bij die herinnering. "Dat zal zeker gemist worden," geeft hij aan. Hij was ook een fervent liefhebber van zang en muziek. Bij het laatste afscheid te Weg naar Zee is er een bhajan (een spiritueel nummer) met een trompet uitgevoerd. "Dit is echt hem, hij zou dit echt leuk vinden," merkt iemand in de drukte bij het crematieoord op.

De VHP is Girjasing zeer dankbaar. Ook Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is Girjasing ook erkentelijk voor de "weinige maar intensieve momenten van gesprek" met hem. Om dingen gedaan te krijgen in zijn district oversteeg hij de puur partijpolitieke belangen.

De familie is trots, verdrietig maar ook dankbaar. Dochters Chandeni en Nandeni zijn hun vader zeer dankbaar voor de opvoeding en steun die ze hebben genoten. Zij helpen de kist ook dragen naar de brandstapel. Na de mantra's steken zij samen met hun moeder de stapel in brand. In korte tijd woedt het vuur hevig. Van een afstand kijken de familie, vrienden, partijgenoten toe. Sommigen gekleed in truien met de opschrift 'Nooit meer hier maar altijd bij ons' onder een foto van een glimlachende Girjasing.

René Gompers

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March