starnieuws

VN: Rohingya-vluchtelingen vast in dwangarbeid

17 Oct 2018, 10:31

Een jong meisje loopt door het vluchtelingenkamp Kutapalong in Cox's Bazar, Bangladesh. (Getty Images)
Rohingya-vluchtelingenmeisjes worden volgens het VN-immigratiebureau in Bangladesh verkocht en gedwongen om geld in te zamelen voor wanhopige gezinnen in overvolle kampen in Bangladesh. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zei dat het 99 gevallen van mensenhandel gedurende het jaar sinds september 2017 had geïdentificeerd, hoewel het waarschuwde dat het werkelijke aantal waarschijnlijk veel groter was.

Van de slachtoffers waren er 35 meisjes en 31 vrouwen, aldus de IOM in een rapport van deze week. Eenendertig van de meisjes eindigde in dwangarbeid net als 26 van de vrouwen. "De verhalen die we vaak horen zijn van kwetsbare mensen die worden benaderd door mensenhandelaars met valse beloften van werk en een beter leven," zei IOM-woordvoerder Dina Parmer, eraan toevoegend dat sommige vluchtelingen zich niet bewust waren van de risico's.

"Anderen zijn zich misschien bewust dat het gevaarlijk is, maar voelen dat hun situatie zo wanhopig is dat ze bereid zijn extreme maatregelen te nemen, misschien een familielid opofferen omwille van de rest van het gezin," zei ze in een verklaring. De rest van de overlevenden van mensenhandel bestond uit 25 volwassen mannen en acht jongens die gedwongen werden te werken. Vijf vrouwen en vier meisjes kwamen terecht in situaties van seksuele uitbuiting.


De liefdadigheidsinstelling Young Power in Social Action (YPSA) in Bangladesh maakt de vluchtelingen bewust van de gevaren van mensenhandel en verzamelt rapporten van Rohingya-gemeenschapsleiders, evenals lokale en internationale groepen. "Meer dan 1.000 zijn geïdentificeerd als slachtoffers van mensenhandel", zei Jishu Barua van de YPSA.

Meer dan 900.000 Rohingya, een etnische en religieuze moslimminderheid in Myanmar, woont in het Cox's Bazar district in Bangladesh. Volgens de VN woont de overgrote meerderheid in kampen. Ongeveer 700.000 van hen arriveerden vorig jaar in Bangladesh na een bloedig militair offensief van het leger van Myanmar.

De VN, de VS en mensenrechtenorganisaties hebben gezegd dat burgers het doelwit waren van het harde optreden. In een vorig maand uitgebracht rapport verklaarde de VN-onderzoeksmissie dat de topgeneraals van Myanmar - inclusief opperbevelhebber Min Aung Hlaing - moeten worden onderzocht en vervolgd voor genocide in Rakhine. Myanmar heeft de meeste beschuldigingen ontkend.

Bangladesh houdt vluchtelingen tegen om de kampen te verlaten, of andere banen te behouden dan deel te nemen aan kleinschalige cash-for-work-programma's van humanitaire organisaties, merkte IOM op. "Ze zijn wanhopig om uit de kampen te komen om wat geld te verdienen," vertelde Barua de Thomson Reuters Foundation telefonisch vanuit Cox's Bazar. Mensenhandelaren jagen op die wanhoop, ze bieden vervoer en kansen op werk, zegt de IOM.

Van de gevallen die de IOM documenteerde, werd een vrouw gedwongen om "extreem lange uren te werken voor heel weinig loon in de visverwerkende industrie", terwijl meisjes en jonge vrouwen werden gebruikt als huishoudelijke dienst.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April