starnieuws

India lanceert 's werelds grootste ziektekostenverzekering

23 Sep, 15:38

Volgens de Indiase regering gaat meer dan 60 procent van de uitgaven van het gemiddelde gezin naar de gezondheidszorg. (Foto:AP)
De Indiase regering heeft één van 's werelds grootste door de overheid gefinancierde ziektekostenverzekeringen gelanceerd. De verzekering dekt ongeveer 500 miljoen arme mensen.

Het Ayushman Bharat-programma, omgedoopt in "Modicare", belooft een gezondheidsdekking ter waarde van 500.000 roepies (US$ 6.900) aan elk arm gezin om ernstige kwalen te behandelen. Ter gelegenheid van de officiële invoering in Ranchi, de hoofdstad van de oostelijke deelstaat Jharkhand, beweerde premier Narendre Modi op zondag dat een regeringsplan op 'zo'n grote schaal nergens ter wereld wordt uitgevoerd.

De premier zei dat het plan India in de toekomst tot een medisch centrum zal transformeren en noemde het "een grote stap in de richting van het bieden van kwalitatief goede en toegankelijke gezondheidszorg aan de armen van India. Meer dan 100 miljoen gezinnen zullen profiteren."

Het programma, dat voor het eerst werd aangekondigd als onderdeel van de jaarlijkse begroting in februari, zal naar verwachting de centrale regering en 29 deelstaatregeringen US$ 1,6 miljard per jaar in totaal kosten. De uitgaven zullen door de centrale regering en deelstaatregeringen in de meeste staten met een ratio van 60 tot 40 worden gedeeld en de financiering zal geleidelijk worden verhoogd op basis van de vraag.

Op zondag reikte Modi medische kaarten uit bij de lancering in Ranchi en noemde het een 'historische dag' voor het land. De overheid richt zich op de oprichting van 50.000 wellnesscentra in het hele land in de komende vier jaar, zei hij. "De regeling zal geen onderscheid maken op basis van sekte of kaste, er zal geen discriminatie zijn gebaseerd op een ras of een broederschap," zei Modi.

India besteedt slechts 1,5 procent van zijn bruto binnenlands product (BBP) aan gezondheidszorg in vergelijking met een mondiaal gemiddelde van 6 procent. Het overbelaste volksgezondheidsstelsel van het land wordt geplaagd door een tekort aan ziekenhuizen en artsen en de meeste mensen gebruiken privéklinieken en ziekenhuizen als ze het zich kunnen veroorloven.

Maar een privéconsult kan 1.000 roepies (US$ 15) kosten, een enorme som voor miljoenen die van minder dan US$ 2 per dag leven. Meer dan 60 procent van de uitgaven van het gemiddelde gezin gaat naar medicijnen en gezondheidszorg, schat de overheid.

"Er was veel bezorgdheid over de menselijke hulpbronnen, maar ik denk dat binnen 10 tot 15 jaar onze gezondheidssector een gezondheidssector van wereldklasse zou worden," vertelde Ilias Ali, een arts gevestigd in de noordoostelijke stad Guwahati, aan Al Jazeera.

Deskundigen hebben het nieuwste programma geprezen, maar zeggen dat het primaire dagelijkse gezondheidszorg zou moeten zijn in plaats van alleen secundaire en tertiaire zorg voor een meer serieuze en langdurige behandeling. "Modicare strekt zich niet uit tot de eerstelijnsgezondheidszorg, die volgens ons de zwakste schakel is in de volksgezondheid in India," aldus Rajiv Lall en Vivek Dehejia van de denktank van het IDFC Institute in een column voor de krant Mint. "Het cruciale punt is dat slecht geleverde eerstelijnszorg onvermijdelijk de last voor gezondheid en financiën op secundair en tertiair niveau verder verhoogt," zeiden ze.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June