starnieuws

Kar-festival 2018

21 Sep, 08:28
Ratha Yatra betekent letterlijk Kar-festival. Dit festival vindt zijn oorsprong 5000 jaar terug in India, in de deelstaat Orissa in een stadje genaamd Jagannath Puri. Dit festival viert het wederkeren van Heer Sri Krishna naar Vrindavan en wordt jaarlijks gehouden om de Heer van het universum te eren.

Miljoenen mensen van over de hele wereld gaan jaarlijks naar Puri om dit zegenrijke festival te vieren. Rijk versierde karren worden gebruikt om de 3 beeldgedaanten van respectievelijk Sri Jagganath, Sri Baladeva en Sri Subhadra Ji te vervoeren langs de straten om genade uit de delen aan degenen die deze murti's (beeldgedaanten) zien. De kar wordt getrokken door toegewijden en mag ieder ander ook daarmee meedoen. Al zingend en dansend wordt de kar getrokken van het startpunt naar het eindpunt. Het kar-festival werd voor het eerst buiten India gehouden op 9 juli 1967 in San Francisco onder de supervisie van de stichter Acharya van de International society for Krishna Consciousness, HDG A.C.Bhaktivedanta swami Srila Prabhupada.

Vandaag de dag wordt het Kar-festival over de hele wereld in veel landen gehouden inclusief 5th Avenue Manhattan. Pacific coast Highway Laguna Beach. Engeland, Nederland, België, Trinidad, Guyana, Moskou, China zijn een paar van de mooie voorbeelden.

In 2016 bestond de ISKCON gemeenschap vijftig jaar en werd dat moment aangegrepen om de eerste Ratha Yatra te houden, geïnspireerd door de instructie van Zijne Heiligheid Danvir Maharaj die aan zijn discipel Annirudha das het volbrengen van deze taak meegaf.

In samenwerking met de Governing Body Commission (het wereldbestuur van de ISKCON gemeenschap) in de persoon van Zijne Heiligheid Virabahu Maharaj werd het idee verder uitgewerkt en is een team onder mijn leiding aan de slag gegaan om het project te realiseren. De beeldgedaanten zijn speciaal voor Suriname in India vervaardigd en per luchtpost naar Suriname gehaald. Suriname wordt gezegend door Sri Sri Jagannath, Baladeva en Subhadra Ji middels een festival waar geen onderscheid werd gemaakt naar ras, huidskleur, etniciteit, politieke achtergrond of geaardheid.

Inmiddels organiseert na het succesvolle festival van 2016, het Ratha Yatra team van ISKCON Suriname voor het derde opeenvolgende jaar het Kar-Festival en wel op zaterdag 22 september. Intussen zijn er zoals de voorgaande jaren ook nu heel wat toegewijden uit Nederland, Guyana, Venezuela en Trinidad al gearriveerd om te assisteren en of mee te doen met de processie en met deze journey van Their Lordships. Het is dus hoog tijd voor u om de beeldgedaanten ook te aanschouwen en kennis te maken (voor zover u dat nog niet heeft gedaan) met Hen die heersers zijn over het universum en zodoende genade te verkrijgen. U wordt samen met uw familie door ons verwacht.

Bij deze wensen wij ook dank te zeggen aan al onze sponsors inclusief de president dhr Bouterse, de vice president dhr Adhin en de minister van Financiën dhr Gillmore Hoefdraad. Het is dankzij al onze sponsors dat dit festival steeds een succes wordt en groeit. De namen en bedragen casu quo gedoneerde goederen zullen worden bekendgemaakt tijdens het stage programma en ook op de Facebook page van Ratha Yatra. Moge de Genade van Lord Jagannath u allen altijd ten deel vallen.

HARE KRISHNA!
Mr. Drs Sharmila Kalidien-Mansaram (GeetaPriya-Radha Devi Dasi)

Vanaf 16.00 uur wordt er verzameld aan de Kwattaweg 459 ISKCON tempel. Aanvang processie zaterdag 17.15 uur.

Sunday 16 June
Saturday 15 June
Friday 14 June