starnieuws

Ecuador eist paspoort Venezolaanse migranten

19 Aug 2018, 10:24

Venezolaanse migranten staan in de rij bij Rumichaca om zich te registreren voor binnenkomst in Ecuador. (Foto's: Reuters)

Klein en groot staan in de rij om zich te registreren voor binnenkomst in Ecuador.

Venezolaanse migranten zoeken onderdak in een tent bij de Rumichaca International Bridge op de grens tussen Colombia en Ecuador.

Aan de grens bij Rumchaca melden zich dagelijks duizenden Venezolanen om Ecuador binnen te komen.
Ecuador heeft nieuwe regels ingevoerd om te voorkomen dat Venezolaanse migranten het land binnenkomen zonder een paspoort. Velen zijn door de nieuwe regels gestrand in het naburige Colombia.

Duizenden Venezolanen die de economische en politieke crisis van hun land ontvluchten, zijn Ecuador binnengekomen vanuit Colombia met alleen identiteitskaarten. De meesten trekken naar het zuiden om zich bij familieleden in Peru en Chili aan te sluiten.

Colombia heeft geprotesteerd tegen het besluit en zegt dat kwetsbare mensen vastzitten aan zijn kant van de grens. In een afzonderlijk incident vielen bewoners van een Braziliaanse stad zaterdag een Venezolaans migrantenkamp binnen en dreven zij de migranten terug over de grens.

Venezuela lijdt al jaren onder de hoge inflatie en chronische tekorten aan voedsel en medicijnen. Volgens officiële schattingen zijn meer dan een miljoen Venezolaanse migranten de afgelopen 15 maanden Colombia binnengekomen. En meer dan 4.000 arriveren dagelijks aan de grens met Ecuador.

Het besluit van Ecuador om de grens te sluiten voor mensen zonder paspoort is gisteren, zaterdag, in werking getreden. Veel migranten, die al weken lopen of liften, en uitgeput zijn tegen de tijd dat ze de grens bereiken, hebben alleen ID-kaarten.

Zaterdagmorgen vroeg stonden ongeveer 300 Venezolanen opgesteld aan de grensovergang Rumichaca buiten de Colombiaanse stad Ipiales, en velen zeiden dat ze geen paspoort hadden om toegang te krijgen tot Ecuador.

Gabriel Malavolta, een 50-jarige monteur, vertrok drie dagen geleden vanuit Venezuela om over land naar Lima, Peru, te gaan via Ecuador. Hij heeft een paspoort, maar zijn verloofde, Yenny, had alleen een identiteitskaart. "Ik weet niet wat we gaan doen, maar we kunnen niet teruggaan. ik stuur mijn verloofde niet terug om honger te lijden", vertelde hij persbureau Reuters in een tent van het Rode Kruis. "Je hebt geen idee hoe het is [in Venezuela]. Hele gezinnen eten uit de prullenbak."

Een andere migrant, Regulo Guaita, zei: "Dat was echt een verrassing, we hebben het vandaag ontdekt. Het is heel triest omdat er veel, veel Venezolanen zijn vertrokken en (met deze maatregel) zullen ze hen niet laten vertrekken. Ik weet niet wat ze nu gaan doen."

Christian Kruger Sarmiento, directeur van het agentschap Migration Colombia, vertelde de BBC dat het besluit alleen maar meer problemen zou opleveren. "Het eisen van een paspoort zal migratie niet stoppen, omdat deze mensen het land niet uit plezier verlaten, maar uit noodzaak", zei hij. "Het eerste dat zal gebeuren ... is dat er een toename van migranten zonder papieren op gang zal komen. Dat brengt heel wat problemen met zich mee."

Omdat de stroom Venezolaanse migranten spanningen veroorzaakte in de regio, kondigde de Peruaanse regering vrijdag immigratiemaatregelen aan die vergelijkbaar waren met die van Ecuador. De paspoortvereisten voor Venezolanen beginnen op 25 augustus.

In februari kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos een aanscherping van de grenscontroles aan, waardoor duizenden Venezolanen naar grensovergangen renden.

Brazilië, dat ook grenst aan Venezuela, heeft ook zijn zorgen geuit en de grens eerder deze maand tijdelijk gesloten. Er is geweld opgelaaid in de grensstaat Roraima, waar duizenden Venezolanen in precaire accommodatie wonen. In de grensplaats Pacaraima werden zaterdag verschillende migrantenkampen aangevallen door boze inwoners.

De aanvallen volgden op een protest in de stad nadat een lokale restauranteigenaar naar verluidt door Venezolanen was beroofd en in elkaar was geslagen. Volgens berichten vluchtten honderden Venezolanen terug over de grens en staken bewoners de bezittingen in brand die zij hadden achtergelaten.

Aan de Venezolaanse kant van de grens waren er ondertussen berichten dat Braziliaanse auto's waren aangevallen. Venezuela lijdt onder de hoogste inflatie ter wereld, met ernstige tekorten aan elementaire voedingsmiddelen en medicijnen.

Veel mensen melden dat ze honger hebben, omdat ze worstelen om voedsel te vinden. Ze hebben besloten het land te verlaten op zoek naar betere economische omstandigheden.

Het land bevindt zich ook midden in een politieke crisis, waarbij de Venezolaanse oppositie de politiek van de regerende socialistische partij de schuld geeft van de sukkelende economie van de olierijke natie. Vorig jaar werden tientallen demonstranten gedood tijdens schermutselingen tijdens maanden van protesten tegen de regering.
Ondanks oppositiepogingen om president Nicolás Maduro uit zijn ambt te verwijderen, werd hij in de verkiezingen van mei herkozen. Een vermoedelijke moordpoging op Maduro eerder deze maand heeft de spanningen in het land nog verder doen toenemen.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April