starnieuws

Ecuador en Peru scherper bij toelaten Venezolanen

17 Aug 2018, 09:28

Venezolaanse migranten wachten op het hoofdkwartier van Interpol voor het benodigde papierwerk voor een tijdelijke verblijfsvergunning, in Lima, Peru. (Foto: Reuters)

Een politieagent geeft instructies aan Venezolaanse migranten die wachten op hun documenten voor een tijdelijk verblijf in Lima, Peru.

Venezolaanse immigranten wachten op het hoofdkwartier van Interpol op hun tijdelijke verblijfsvergunning voor Lima, Peru.
Venezolanen die Ecuador en Peru binnenkomen, zullen binnenkort hun paspoort moeten tonen, in plaats van de nationale identiteitskaarten. Dat hebben de Ecuadoraanse regering en Peruaanse officiële bronnen gezegd. De landen kampen met toenemende zorgen over een instroom van economische migranten.

Ecuador en Peru hebben tot nu toe toegestaan dat Venezolanen met nationale identiteitskaarten binnenkwamen, waardoor wanhopige Venezolanen een gemakkelijkere route kregen uit hun crisis getroffen thuisland.

"Vanaf deze zaterdag zal de regering eisen dat iedereen die Ecuador binnenkomt, zijn of haar paspoort presenteert", zei Mauro Toscanini, minister van Binnenlandse Zaken van Ecuador. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat het specifiek van toepassing zou zijn op Venezolanen.

Ecuador heeft deze maand in drie provincies een noodtoestand uitgeroepen na een piek in Venezolaanse migranten die de Ecuadoriaans-Colombiaanse grens hoog in het Andesgebergte oversteken. Autoriteiten zeiden dat dagelijks tot 4.500 Venezolanen de grens oversteken. Eerder was dat ongeveer 500 tot 1.000.

Een functionaris van het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde de lokale radio dat dit jaar tot nu toe ongeveer 600.000 Venezolanen het land zijn binnengekomen. Ongeveer 109.000 zijn in het land gebleven.

Venezolanen kunnen zich geen vliegtickets veroorloven en verdienen vaak een minimumloon van slechts een paar dollar per maand. Ze kiezen daarom voor dagenlange busritten door Zuid-Amerika, velen passeren Ecuador op weg naar het zuiden naar Peru of Chili.

Peru is ook van plan om binnenkort ook de paspoorten van Venezolanen te eisen, meldden twee overheidsbronnen op voorwaarde van anonimiteit in afwachting van de officiële bekendmaking.

Immigratie-ambtenaren schatten dat er bijna 400.000 Venezolanen in Peru zijn, van wie de meesten dit jaar zijn binnengekomen. Ongeveer 20 procent van de Venezolanen komt Peru binnen zonder een paspoort, zei de minister van Binnenlandse Zaken van Peru eerder deze week.

Venezolanen die eten of snuisterijen verkopen op straat zijn een normaal beeld geworden in Lima en Quito, waardoor de lokale bevolking vreest dat dat de migranten hun baan kunnen ontfutselen en de criminaliteit zou kunnen vergroten.

President Lenin Moreno van Ecuador is links net als zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro, maar hij heeft zich sinds zijn aantreden vorig jaar gedistantieerd van Caracas. De Peruviaanse president Martin Vizcarra is een centrist en trad in maart aan nadat zijn voorganger, Pedro Pablo Kuczynski, een criticus van Maduro, ontslag nam te midden van een corruptieschandaal.


Advertentie