starnieuws

Best geslaagden van VOJ beladen met geschenken

16 Aug 2018, 20:32

Si-Janto Breinburg heeft een Special VOJ Excellence Award ontvangen van de Rotary club of Paramaribo. (Foto's: René Gompers)

Rubiënsa Jabini (links) heeft met gospel de aanwezigen gezegend. Nourjanie Martodikromo is meest excellente van de Muloschool. Shareena Sewratan gaf een dans performance.

Michelle Wong Chung nr. 2), Shivani Rambali, best geslaagde en Rebecca Ramgoelam (nr. 3), van LBO.

Alle best geslaagden van VOJ van dit schooljaar. Zij hebben extra prijzen ontvangen omdat Rotary 65 jaar bestaat.
Si-Janto Breinburg is woensdag gewaardeerd met een Special VOJ Student Excellence Award. Het is de 15-jarige gelukt om ondanks vreselijk moeilijke leefomstandigheden, het overlijden van zijn moeder en haast dakloos raken, de best geslaagde van VOJ Onverwacht, op Para te worden. Shivani Rambali (17) is de meest excellente leerling van de LBO en Nourjanie Martodikromo (16) van de Muloschool. De veertiende editie van het award ceremonie is bijzonder geweest.

De Student Excellence Award wordt uitgereikt aan leerlingen die naast het leveren van uitzonderlijke prestaties ook buiten de school anderen of de omgeving van dienst zijn. Ze zijn vooral beoordeeld op de drang om te excelleren. Bij het horen van Si-Janto’s verhaal was het heel stil in de zaal: Hij heeft het afgelopen jaar zijn moeder verloren. Daarvoor was het leven al heel erg moeilijk voor hem en zijn broertje. Ze hadden dagelijks niet te eten op school. Met het heengaan van de moeder dreigden zij dakloos te worden.

De jongens zijn door een tante en oom opgevangen. Si-Janto had geen zin meer in school. De schoolleiding heeft hem aangemoedigd om op school te blijven. Si-Janto was vastberaden om ondanks alle tegenslagen, verdriet en andere problemen de school af te maken. Zijn discipline heeft anderen ook gemotiveerd. Hij heeft ook andere leerlingen die moeite hadden met de leerstof bijgestaan om goede cijfers te halen. Si-Janto is uiteindelijk als beste van zijn school geslaagd.

Si-Janto praat niet veel. Hij is wel zichtbaar blij. Zijn tante en broertje ook. Zij ontvangen ook de felicitaties en gelukwensen van ouders en Rotarians. Luciën Naarden van de Rotary heeft besloten meer te doen voor Si-Janto. “Nu ik de achtergrond ken, moet ik persoonlijk meer doen,” deelt hij in de microfoon mee. “Als het gaat om studie, zolang hij doorstudeert, adopteer ik hierbij Si-Janto financieel.” Si-Janto weet niet wat te zeggen, stil staat hij op het podium terwijl er geapplaudisseerd en gejoeld wordt. “Ik ben blij,” zegt hij later aan Starnieuws. “Ik ben blij, ik ben dankbaar, dat een man ook gaat helpen, ik ben dankbaar.”

De veertiende editie van het evenement, georganiseerd door Rotary Club of Paramaribo en de Rotaract club of Paramaribo, is samengevallen met het 65-jarig bestaan van Rotary in Suriname. De organisatie heeft aangekondigd dat Eddy Jharap het komende schooljaar stad en district zal afreizen om kinderen, waar de 15 best geslaagden vandaan komen, te bemoedigen. De top drie zijn overladen met prijzen waaronder een laptop, kaarten voor TBL Cinemas, waardebonnen voor schoolspullen en computertrainingen. Alle 15 best geslaagden hebben “omdat Rotary 65 jaar bestaat,” waardebonnen en laptops gekregen.

De toppers zijn door verschillende sprekers op het hart gedrukt om nooit op te geven, om altijd de onderste uit het kan te halen en om 'the last mile' te gaan. De nummer drie en nummer twee van de best geslaagden van de Mulo hebben aangetoond dat zij niet alleen top zijn in 'studeren en slagen ondanks de crisistijd'.

Rubiënsa Jabini (nr. 3) heeft met een gospel de aanwezigen gezegend en Shareena Sewratan (nr. 2) heeft getrakteerd op een spectaculair dans performance. Beiden hebben voor 'kippenvel' gezorgd. De top drie van de LBO best geslaagden zijn Shivani Rambali, Michelle Wong Chung (2) en Rebecca Ramgoelam (nr. 3).
De best geslaagde van de LBO, Shivani wil ‘accountancy’ ingaan. Ze werkt in het familiebedrijf en is nogal goed met de boekhouding vertelt ze. Zij gaat zich dus daarin verder verdiepen geeft ze aan.

Nourjanie, best geslaagde van de Mulo, weet ook al wat ze wil worden. “Ik ga hierna naar Natin richting analyse. Want ik wil chemisch analist worden, dat heb ik altijd interessant gevonden.” Si-Janto wil de ICT ingaan, programma's schrijven is waar zijn hart naar uitgaat. Hij moet nog 'even een omweg' maken, geeft hij aan: “Ik wilde naar Natin gaan, maar het is al vol. Dus ga ik nu naar Havo.”

René Gompers

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April