starnieuws

Brazilië: Lula geregistreerd voor presidentsverkiezing

16 Aug 2018, 14:13

Massa aanhangers van Lula verzamelden zich voor het verkiezingsgerecht in Brasilia. (Foto's: AFP)

Opiniepeilingen tonen dat een derde van de kiezers Lula zou kiezen, als hij mocht deelnemen aan de presidentiële race.
De Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) heeft de gevangengenomen voormalige president Luis Inacio Lula da Silva formeel geregistreerd als haar presidentskandidaat. Supporters scandeerden: "Lula voor president" en "Laat Lula vrij" terwijl ze PT-leden volgden tot aan het verkiezingsgerecht in Brasilia, uren voor de deadline.

Maar de ex-president zal waarschijnlijk worden uitgesloten, nadat zijn veroordeling in januari werd bevestigd. Lula zit momenteel een gevangenisstraf van 12 jaar uit voor het aannemen van steekpenningen. Hij werd veroordeeld voor het ontvangen van een gerenoveerd appartement aan het strand van ongeveer 3,7 miljoen reais (US$ 1,1miljoen) als smeergeld door het ingenieursbureau OAS.

Lula ontkende elke beschuldiging en zei dat zijn veroordeling deel was van een complot om te voorkomen dat hij weer aan de macht zou komen. De voormalige president is de meest prominente persoon die veroordeeld is in het ingrijpende Car Wash anti-corruptieonderzoek.

Volgens de politie namen 10.000 mensen deel aan de mars naar het gerechtsgebouw van Brasilia. Ondanks zijn gevangenisstraf stemde de PT eerder deze maand om Lula als kandidaat te nomineren.

Lula heeft naar verluidt Fernando Haddad, voormalig burgemeester van Sao Paulo, gekozen als kandidaat van de PT als hij waarschijnlijk wordt verbannen om zelf kandidaat te zijn. Hij heeft van 2003 tot 2011 gediend als president en heeft een golf van economische groei en grote sociale programma's verwezenlijkt die hem een goedkeuringsratio van 87% gaven bij zijn vertrek.

Maar de voormalige leider gaf zich in april over aan de politie na zijn omkopingsvonnis. In zijn hoger beroep zaak in januari handhaafde de rechtbank niet alleen zijn veroordeling, maar verlengde de straf met tweeëneenhalf jaar.

Terwijl de ex-president nog steeds wacht op een definitieve uitspraak van het Hof over de vraag of hij zich kandidaat mag stellen en campagne mag voeren, kan volgens de huidige wetgeving iemand die een beroep tegen een strafrechtelijke veroordeling verliest, niet voor het presidentschap gaan. Desondanks laten peilingen naar verluidt zien dat ongeveer een derde van de Brazilianen Lula zou steunen als hij mocht deelnemen, waardoor hij de voorloper zou zijn in de stemming van oktober.


Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April