starnieuws

Regering protesteert tegen uitspraken minister Blok

19 Jul 2018, 13:06
De regering heeft met klem geprotesteerd tegen de destabiliserende en denigrerende uitspraken van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) heeft dan ook de Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde vanmorgen ontboden en hem een protestnota overhandigd.

In een persbericht zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het de uitspraken van minister Blok aanmerkt als een gebrek aan oriëntatie over de samenstelling en leefvormen in Suriname. De uitspraken zijn een uiting van diepe minachting en bovendien in strijd met de realiteit “aangaande het met veel inspanningen bereikte klimaat van saamhorigheid.”

Volgens Buza kan deze zoveelste aantijging tegen de rust en stabiliteit in het land alleen bedoeld zijn om Suriname en zijn bevolking internationaal negatief af te schilderen om zo het land te isoleren, “met als mogelijke agenda de bewerkstelliging van een herkolonisatie.”

De volledige verklaring van het ministerie van Buza luidt als volgt:
Tegen de recente destabiliserende en denigrerende uitspraken, gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden, tijdens een bijeenkomst van Nederlanders werkzaam bij internationale organisaties, met de kwalificatie om de moeizaam verworven éénheid onder de Surinaamse bevolking en de door haar gevestigde democratische rechtsorde negatief te belichten, wordt met klem geprotesteerd door de regering van Suriname.

In dit verband is op 19 Juli 2018 op het Ministerie van Buitenlandse Zaken de Nederlandse Tijdelijk Zaakgelastigde ontboden en een protest Nota overhandigd.

Voorts wenst het ministerie bekend te maken dat de uitspraken gedaan door de minister worden aangemerkt als een gebrek aan oriëntatie inzake de samenstelling en leefvormen in Suriname, uiting van diepe minachting, bovendien in strijd zijnde met de realiteit aangaande het met veel inspanningen bereikte klimaat van saamhorigheid, de afwijzing van de door de koloniale machthebber toegepaste verdeeldheid onder de diverse etnische groeperingen, alsmede de weg die is afgelegd voor de vestiging van een democratische rechtsorde.

Deze zoveelste grove aantijging tegen de rust en stabiliteit in de Republiek Suriname kan alleen bedoeld zijn om Suriname en haar bevolking internationaal negatief af te schilderen, teneinde de Surinaamse natie te isoleren, met als mogelijke agenda de bewerkstelliging van een herkolonisatie. Hierbij kan tevens verwezen worden naar o.a. het onlangs door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden verstrekte negatief reisadvies met betrekking tot Suriname.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname constateert dat de door het Koninkrijk der Nederlanden gewenste normalisatie van betrekkingen, in flagrant contrast staan met de uitspraken gedaan door de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk der Nederlanden en daarboven een onacceptabele houding van interventie en inmenging etaleren in de binnenlandse aangelegenheden van de Republiek Suriname.

De Regering van Suriname zal zich blijvend inzetten tegen elke vorm van moderne kolonisatie, daarbij ons land presenterend als één in vreedzaam bij elkaar levend volk met de bijzondere kenmerken van een multi-etnische, religieuze en culturele samenleving, een harmonieus geheel welke als voorbeeld dient voor de wereld zijnde een “classroom of tolerance”. Deze verworvenheid is verankerd in de grondwet en het Surinaams volkslied en zal dus ook blijvend tot uitdrukking worden gebracht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname wenst, daarom op basis van het bovenstaande gaarne op de kortst mogelijke termijn intrekking van de gewraakte uitspraken en het aanbieden van de excuses door de minister van Buitenlandse Zaken aan het volk van de Republiek Suriname.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Suriname zal de internationale gemeenschap via de geëigende diplomatieke kanalen informeren over deze aangelegenheid.


Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April