starnieuws

Ferrier: BvL geen vertegenwoordiger docenten IOL

18 Jul 2018, 05:03

Minister Lilian Ferrier ziet de Bond van Leraren niet als vertegenwoordiger van de docenten van IOL. (Foto: Raoul Lith)
Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur blijkt zich niks aan te trekken van het ultimatum dat de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname hebben gesteld vrijdag om binnen een week te worden ontvangen. Op de vraag van Assembleelid Edward Belfort (ABOP) wat de minister gaat doen, nu er beroering is in het onderwijs, dat de BvL zich onterecht bemoeit met het Instituut voor Opleiding van Leerkrachten (IOL).

Ferrier citeerde artikel 6 van de statuten van de BvL. Daarin staat wie toegelaten kunnen worden tot lid van de bond. Het gaat om leraren verbonden aan door de overheid erkende openbare en bijzondere scholen voor middelbaar onderwijs, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of kweekschool. Het IOL is geen middelbare school, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs of kweekschool, voerde de minister aan. Ook gaat het hier om docenten en niet om leraren, benadrukte zij.

De minister vindt dat BvL geen bemoeienis kan hebben met het IOL. Zij hoeft de BvL ook niet te horen als vakorganisatie, want die vertegenwoordigt de docenten volgens haar niet. IOL is ook geen rechtspersoon maar een instituut van het ministerie. Verschillende Assembleeleden hadden juist benadrukt om met alle betrokkenen in dialoog te gaan, zodat er een oplossing komt over de integratie van het IOL met de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zegt dat vandaag antwoord komt op de uitlatingen van de minister.

Advertentie