starnieuws

SER kan nog geen advies geven over minimum uurloon

18 Jul 2018, 06:52

Minister Soewarto Moestadja van Arbeid beantwoordt vragen over minimum uurloon. (Foto: Raoul Lith)
De voorzitter van Sociaal Economische Raad (SER), Imro Fong Poen, heeft in een schrijven aan de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, laten weten dat er nog geen advies kan worden gegeven over de verhoging van het minimum uurloon. Dit heeft de minister dinsdag meegedeeld tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). De SER heeft nog een heleboel documenten nodig, voordat hij kan adviseren in deze kwestie, laat de minister optekenen.

“Het advies is dus nog niet gemaakt door de SER, we hebben meer documenten nodig om het verzoek in te willigen, dus daarop wachten wij,” legt Moestadja uit. Hij zegt dat het niet correct is om te stellen dat in de memorie van toelichting van de wet 'Minimum Uurloon' vermeld staat dat bij wijziging de loonraad geraadpleegd moet worden. Nergens in de wet staat een loonraad vermeld, zegt de bewindsman.
“Wij hebben vandaag de ontwerpwet minimumloon 2018 gestuurd naar de Raad van Ministers. Het ontwerp is al besproken in het Adviescollege en het is nu aan de Raad van Ministers om zich hierover uit te spreken”, deelt minister Moestadja DNA mee. In dit wetsontwerp is wel de loonraad als loonmechanisme ingebouwd om te beoordelen of daarmee de gevoelens beter verwoord worden die eerder ook zijn geuit bij de behandeling van het Staatsbesluit wijziging minimum uurloon.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) vraagt om het rapport waarin de armoedegrens is vastgesteld. “Als we dit rapport krijgen en we hebben nu het minimum uurloon bepaald en we zien dat het anders ligt qua inkomen, komen we dan niet in problemen met wat we nu hebben. Of hebben die twee geen invloed op mekaar”, zijn de vragen die zij stelt aan de minister. “Wat nu aan de orde is, is dat men zich afvraagt of het mogelijk is dat met het aangepaste minimum uurloon de mensen niet geholpen zijn. Want het kan zijn dat zij daardoor meer belasting gaan betalen. Vandaar dat we globaal bekijken of het resultaat inderdaad zal zijn en dat de mensen waarvoor je opkomt, zijn geholpen”, verduidelijkt de bewindsman.

“Het is niet aan mij om DNA te voorzien van het rapport dat in 2016 is uitgebracht onder de verantwoordelijkheid van de toenmalige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting”, geeft de minister aan. De SER wenst ook een exemplaar van het rapport. Aan minister Cristien Polak is gevraagd om alles in het werk te stellen om het rapport digitaal ter beschikking te stellen. Moestadja zal dan DNA en de SER voorzien van het rapport.

Yvanka Ozir-Awailame

Advertentie