starnieuws

Barack Obama veroordeelt veronachtzaming feiten

17 Jul 2018, 20:37

Barack Obama tijdens de Mandela-lezing in Zuid-Afrika. (Foto: Reuters)
Barack Obama heeft zijn eerste belangrijke toespraak - sinds hij is afgetreden als Amerikaanse president- gebruikt om te zeggen "je moet in feiten geloven". Zijn opmerkingen worden gezien als een tegenoffensief voor het gebruik van "alternatieve feiten" door de huidige Amerikaanse regering.

"Zonder feiten is er geen basis voor samenwerking", zei hij tijdens de jaarlijkse Nelson Mandela-lezing in Zuid-Afrika. "Als ik zeg dat dit een podium is en je zegt dat dit een olifant is, dan zal het moeilijk voor ons zijn om samen te werken."

Obama zei dat hij kon meegaan met mensen die het oneens zijn met het akkoord van Parijs over klimaatverandering - waar Donald Trump de VS uit wil trekken - als ze een argument hebben dat op feiten is gebaseerd. Maar hij voegde eraan toe: "Ik kan niet tot overeenstemming komen als iemand zegt dat klimaatverandering niet plaatsvindt, terwijl bijna alle wetenschappers van de wereld zeggen dat het zo is. Als je begint te zeggen dat het een uitgebreide hoax is, waar beginnen we dan?"

Een moment later vertelde Obama aan het publiek van 15.000 mensen: "Het was net of je ze [politici] betrapte op leugens, ze zeiden: ’Oh mens.’ Nu blijven ze gewoon liegen."

De toespraak van Obama maakt deel uit van de markering van de gebeurtenissen gedurende 100 jaar sinds de geboorte van de voormalige president van Zuid-Afrika Nelson Mandela. Obama en Mandela – die in 2013 op 95-jarige leeftijd overleed - waren de eerste zwarte presidenten van hun land.

In Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika, zei Obama ook dat politici die "politiek van angst, wrok, bezuinigingen" gebruikten, aan het toenemen waren "in een voor een paar jaar geleden ondenkbaar tempo." De voormalige Amerikaanse president stelde dat hij "één van de ontelbare miljoenen mensen is die zich hebben laten inspireren door het leven van Nelson Mandela".

Mandela leidde de strijd tegen de blanke minderheidsregering in Zuid-Afrika. Hij zat 27 jaar gevangen voordat hij in 1994 de eerste democratisch gekozen president van het land werd. Als student noemde Obama de strijd tegen de apartheid 'een strijd die iedereen raakt', en moedigde hij zijn universiteit aan haar investeringen in Zuid-Afrika te laten vallen.

Eerdere sprekers tijdens het evenement waren de Amerikaanse ondernemer en filantroop Bill Gates, de Franse econoom Thomas Piketty, de voormalige Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf, de Keniaanse Nobelprijswinnaar en politiek activist Wangari Maathai, ex-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton.

Sinds het begin in 2003 hebben wereldleiders de lezing gebruikt om te praten over kwesties die Zuid-Afrika, het continent en de wereld betreffen. Obama en zijn familie brachten acht dagen door in het beroemde Serengeti National Park in Tanzania, voordat Obama in het weekend naar Kenia reisde om zijn voorouderlijk huis te bezoeken. Nu is hij in Zuid-Afrika.

Advertentie