starnieuws

Colombia kiest uit twee uitersten

17 Jun 2018, 10:01

Gustavo Petro (l) en Ivan Duque, twee uitersten waaruit de Colombianen hun president moeten kiezen. (Foto: Reuters)
Colombianen gaan vandaag naar de stembus in de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ze moeten kiezen tussen twee presidentskandidaten die met tegengestelde visies tegenover elkaar staan. De verkiezingen in Colombia hebben diepe verdeeldheid gezaaid. De angst is gewekt dat de winnaar het fragiel vredesproces zal verstoren of de economie zal laten ontsporen.

Ivan Duque, de zakelijke beschermeling van de voormalige hardvochtige president Alvaro Uribe, wil het vredesakkoord met de voormalige FARC-rebellen veranderen. Hij vindt het akkoord te mild voor de marxistische rebellen. Duque wil ook dat het orthodox economisch model van Colombia grotendeels behouden blijft.

Zijn rivaal, de linkse voormalige guerrilla Gustavo Petro, heeft beloofd de politieke elites aan te pakken, land aan de armen te herverdelen en geleidelijk de behoefte aan olie en kolen in de op drie na grootste economie van Latijns-Amerika te elimineren.

"We bevinden ons tussen een rots en een harde plek", citeert persbureau Reuters financieel planner Juan Jose Mojica (21). "Het zijn twee uitersten die de ontwikkeling die het land de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, kunnen vernietigen."

Van de zinderende Caribische kust tot de ijskoude hoogten van de Andes, zullen ongeveer 11.230 stembureaus zijn geopend. De resultaten worden binnen enkele uren na de sluiting vanavond verwacht.

Dit zijn de eerste verkiezingen sinds de vredesovereenkomst van 2016 met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die hun deel in een conflict van vijf decennia hebben beëindigd. Tijdens het conflict zijn meer dan 220.000 mensen gedood en zijn miljoenen ontheemd.

Duque wil het akkoord wijzigen met hardere straffen voor FARC-oorlogsmisdaden, terwijl Petro belooft de bestaande deal te ondersteunen en een vredesproces voort te zetten met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), Colombia's laatste actieve rebellengroep.

Er staat ook veel op het spel voor de economie van 324 miljard dollar van Colombia. Duque heeft beloofd investeerders tevreden te houden door de bedrijfsbelastingen te verlagen, de olie- en kolensector te ondersteunen en de productie te stimuleren.

Petro, een eenmalig lid van de inmiddels ter ziele gegane M19-groep, wil een nieuw economisch model dat de afhankelijkheid van winningsindustrieën voor hernieuwbare energie overbodig maakt en een landhervorming die een toename van productief gebruik bevordert. Zijn beleid heeft rivalen ertoe aangezet hem te vergelijken met de voormalige socialistische president Hugo Chavez van Venezuela.

Het door de staat gerunde oliemaatschappij Ecopetrol SA is verantwoordelijk voor bijna 60 procent van de olieproductie in Colombia van ongeveer 830.000 vaten per dag en exploiteert een pijpleidinginfrastructuur voor export. Petro zou zich meer willen richten op wind- en zonne-energie.

"Ik hou echt niet van één van beiden, maar omdat ik moet kiezen, moet het Duque zijn", zei Carlos Mora, een 52-jarige advocaat. "Met Petro denk ik echt dat we als Venezuela zullen eindigen."

Sommige kandidaten uit de eerste ronde hebben Colombianen gevraagd om blanco stembiljetten uit te brengen - een middel voor kiezers om onvrede te tonen met de keuze van kandidaten. Sergio Fajardo, die vorige maand op de derde plaats werd gestoten door Petro, zei vrijdag dat Petro en Duque geen goede optie zijn.

"De blanco stem zal hoger zijn dan normaal, omdat de twee kandidaten uit de meest extreme posities aan de rechter- en linkerzijde komen, waardoor het gematigde centristische electoraat geen voor de hand liggende optie heeft", zei politiek analist Yann Basset.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April