starnieuws

Venezuela: Maduro wint omstreden tweede termijn

21 May 2018, 09:07

President Nicolas Maduro nadat hij gisteren zijn stem had uitgebracht. (Foto's: Reuters)

De kiesraad stempelt herhaaldelijk 'geen stem', een bewijs dat de opkomst laag was.

President Maduro viert zijn overwinning te midden van zijn aanhangers.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro is opnieuw gekozen voor een nieuwe termijn van zes jaar. De stembusgang zondag is ontsierd door een boycot van de oppositie en beschuldigingen van onregelmatigheden.

De opkomst van de verkiezingen te midden van voedseltekorten door een ernstige economische crisis was laag. De Nationale Kiesraad (CNE) stelde de opkomst op slechts 46%, maar de oppositie beweert dat het nog lager was.
De belangrijkste oppositiekandidaat, Henri Falcón, verwierp het resultaat kort nadat de stemlokalen waren gesloten en riep op tot nieuwe verkiezingen.

"We erkennen dit verkiezingsproces niet als geldig ... we moeten nieuwe verkiezingen in Venezuela hebben," zei hij. Met meer dan 90% van de stemmen heeft Maduro volgens de CNE-chef Tibisay Lucena 67,7% gelijk aan 5,8 miljoen stemmen vergaard. Falcón heeft 21,2% oftewel 1,8 miljoen stemmen gewonnen, zei ze.

Nu de belangrijkste oppositiecoalitie van Venezuela de verkiezingen heeft geboycot, was een overwinning van president Maduro algemeen verwacht. Waar waarnemers meer geïnteresseerd in waren, was hoeveel Venezolanen zouden gaan stemmen.

De CNE zei dat de opkomst waarschijnlijk zou stijgen tot 48%, nog steeds ruim onder het cijfer van de presidentsverkiezingen van 2013, toen bijna 80% van de stemgerechtigde kiezers hun stem uitbracht. De oppositie beschuldigde de CNE echter van het opblazen van zijn cijfers en beweerde dat het werkelijke aantal dichter bij de 30% lag. Een bron binnen de CNE vertelde Reuters dat slechts 32,3% van de stemgerechtigde kiezers hun stem tegen 18:00 uur lokale tijd had uitgebracht. Tegen die tijd waren de meeste stembureaus al gesloten.

Volgens de Venezolaanse grondwet is de CNE het officiële onafhankelijke orgaan dat verantwoordelijk is voor het toezicht op en het waarborgen van de transparantie van alle verkiezingen. Het bestaat uit vijf leden. De oppositie beweert dat vier van de vijf overheidsloyalisten zijn en erkent de raad daarom niet als onafhankelijk. Luis Emilio Rondón, het enige CNE-lid dat kritisch was over de regering, zei dat hij de resultaten niet erkende omdat "de Venezolaanse vrijheid om te stemmen" niet werd gerespecteerd.

Maduro en zijn aanhangers waren jubelend. De 55-jarige vertelde juichende menigten buiten het presidentiële paleis in Caracas dat "de revolutie hier is om te blijven!". Zijn supporters zongen: "Laten we gaan, Nico!" terwijl vuurwerk afging en confetti in de lucht werd geschoten. Hij bespotte ook zijn belangrijkste rivaal, Falcón, en zei dat die "suf" was geworden door de overwinning die Maduro had behaald. En terwijl hij aan de ene kant de dialoog met de oppositie opriep, vertelde hij de supporters ook dat "de oppositie ons alleen moet laten om te regeren". Eerdere pogingen tot dialoog tussen de oppositie en de regering zijn mislukt.

De belangrijkste oppositiecoalitie had gewaarschuwd dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zouden zijn. Ze zei dat de stemming heeft getoond dat vanaf vorig jaar is getracht om voordeel te halen uit de wanorde binnen de oppositierangen en dat enkele van de meest veelbelovende kandidaten verbannen of gevangen zijn gezet, terwijl vele anderen het land waren ontvlucht. Daarom riep de oppositiecoalitie op tot een boycot. Falcón heeft echter het boycot verbroken en stelt dat Venezolanen de kans moeten krijgen om Maduro uit zijn functie te stemmen.

Maar na de stemming beweerde ook hij dat er in het voordeel van Maduro was gemanipuleerd, door misbruik te maken van het scannen van door de overheid uitgegeven uitkeringskaarten die werden gebruikt voor toegang tot voedsel. Hij heeft om herverkiezingen gevraagd.

Internationale reactie
Toen de verkiezingen begonnen, hekelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de verkiezing als een "schijnvertoning" op Twitter. De Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties noemde het proces een "belediging voor de democratie" en Chili en Panama zeiden dat ze het resultaat niet zouden erkennen.
El Salvador en Cuba, aan de andere kant, hebben president Maduro gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning.

Alle ogen zijn nu gericht op de VS om te zien of het sancties zal opleggen aan de uiterst belangrijke oliesector van Venezuela, zoals het heeft gedreigd. De Europese Unie en Latijns-Amerikaanse landen hadden ook vóór de stemming gewaarschuwd dat zij maatregelen tegen de regering zouden nemen als zij doorging met de verkiezingen.

De uittocht van Venezolanen die hun land verlaten, zal naar verwachting verder versnellen. Volgens cijfers van het International Office of Migration is het aantal Venezolanen in het buitenland toegenomen tot naar schatting 1,6 miljoen in 2017, van 700.000 in 2015. Ze zijn verdreven door de zware economische crisis in Venezuela die heeft geleid tot tekorten aan voedsel en medicijnen en de hoogste inflatie ter wereld. Degenen die vertrekken spreken over de strijd om hun gezin te voeden en de toenemende ondervoeding van kinderen die in sommige plattelandsgebieden 70% hebben bereikt.


Advertentie