starnieuws

Europa verzekert Iran toewijding atoomakkoord

19 May 2018, 20:40

Het hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, Ali Akbar Salehi, tijdens de lezing 'Iran na de overeenkomst: hoop en bezorgdheid' in Wenen, Oostenrijk op 28 september 2016. (Foto: Reuters)
De Europese commissaris voor Energie en Klimaat heeft vandaag geprobeerd Iran gerust te stellen dat het Europese blok vastbesloten is om het atoomakkoord met Iran te redden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij uit het akkoord stapt en opnieuw sancties tegen Iran zal instellen.

Miguel Arias Canete bracht de boodschap over tijdens een bezoek aan Teheran en zei ook dat de 28-landen van de Europese Unie (EU), ooit de grootste importeur van Iraanse olie, hopen de handel met Iran te versterken. "We hebben onze Iraanse vrienden een bericht gestuurd dat zolang ze vasthouden aan de (nucleaire) overeenkomst de Europeanen ... hun belofte zullen nakomen. En zij zeiden hetzelfde aan de andere kant,” vertelde hij aan verslaggevers na gesprekken met de nucleaire chef van Iran, Ali Akbar Salehi.

Salehi zei dat het rampzalig zou zijn als de inspanningen van de EU er niet in zouden resulteren de overeenkomst van 2015 te behouden. Binnen het akkoord heeft Teheran ingestemd om zijn nucleaire activiteiten in te tomen in ruil voor het opheffen van de meeste westerse sancties. "De bal ligt in hun (EU-leiders) rechtbank," zei Salehi. "We hopen dat hun inspanningen succesvol zijn."

Sinds de aankondiging van Trump op 8 mei hebben de EU-leiders beloofd te proberen de Iraanse oliehandel en -investeringen in stand te houden, maar ze hebben toegegeven dat dat niet gemakkelijk zal zijn.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland steunen de deal als de beste manier om te voorkomen dat Teheran kernwapens krijgt, maar hebben Iran opgeroepen om zijn regionale invloed te beperken en het raketprogramma te beteugelen. "De aangenomen mechanismen van de EU ... moeten tegen 8 augustus worden gehandhaafd, wanneer Amerikaanse sancties van kracht worden", citeerde de Iraanse tv Behrouz Kamalvandi, de woordvoerder van de Iraanse organisatie voor atoomenergie.

Een ineenstorting van het akkoord zou de machtsbalans in het politiek milieu van de Iraanse factie kunnen ombuigen ten gunste van de harde rivalen van president Hassan Rouhani, die felle kritiek hebben geuit op het falen van de president om grotere economische welvaart te bewerkstelligen.

Salehi zei dat Iran verschillende opties had, waaronder de hervatting van zijn 20 procent uraniumverrijking, als de Europese landen nalieten het pact in stand te houden. Hij zei dat de EU slechts een paar weken had om zijn beloften na te komen. "Als de andere partij zich aan zijn beloftes houdt, zullen we dat ook doen. ... We hopen dat de situatie niet het punt bereiken dat we terug moeten naar de slechtste optie, "vertelde Salehi aan verslaggevers. "Er zijn allerlei mogelijkheden, we kunnen ... de verrijking van 20 procent beginnen."

Volgens de overeenkomst van 2015 moet het niveau van verrijking van Iran op ongeveer 3,6 procent blijven. Iran stopte met de productie van 20 procent verrijkt uranium en stopte het merendeel van zijn voorraad als onderdeel van de overeenkomst.

Uranium dat is verfijnd tot 20 procent splijtbare zuiverheid is veel meer dan de 5 procent die normaal gesproken nodig is om civiele kerncentrales te voeden, hoewel het nog steeds ver achterblijft bij de sterk verrijkte, of 80 tot 90 procent, zuiverheid die nodig is voor een atoombom.

In hun diplomatie met Teheran zeggen EU-bronnen dat Iraanse regeringsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat ze onder druk staan van diegenen die zeggen dat Iran zijn nucleaire soevereiniteit heeft verruild zonder enige economische voordelen te behalen. Iran heeft moeite om het akkoord te verzilveren, deels door de resterende unilaterale Amerikaanse sancties die grote westerse investeerders afschrikken om zaken te doen met Teheran.

Rouhani heeft geprobeerd de gewone Iraniërs, gefrustreerd door hoge werkloosheid en stagnerende levensstandaard, te verzekeren dat het besluit van Trump geen invloed zou hebben op de Iraanse economie die van olie afhankelijk is.

"Helaas konden we vanwege de negatieve tussenkomst van de VS niet de vruchten plukken van de JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Actions) die we verwachtten," zei Salehi. "De publieke opinie is niet zo ondersteunend als voorheen en als de andere partij niet slaagt ... zullen we de steun van onze mensen voor de JCPOA blijven verliezen."

De geestelijke leiders van Iran zijn bang voor een heropleving van de anti-regeringsprotesten in januari die de kwetsbaarheid van het politiek bestel benadrukte voor de woede onder de bevolking, aangewakkerd door economische tegenspoed.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March