starnieuws

Bouva: Milieumissies succesvol, wetgeving prioriteit

28 Apr 2018, 06:34

DNA-leden en overige participanten aan de missie op de top van de Voltzberg in het Centraal Suriname Natuurreservaat.

Een moment van rust tijdens de beklimming van de Voltzberg.

Delegatieleden met in het midden Russel Mittermeier, Chief Conservation Officer van de Global Wildlife Conservation.
Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, maakt zich er samen met andere volksvertegenwoordigers sterk voor om de milieuwetten zo snel mogelijk rond te hebben. Het is duidelijk dat Suriname als groenste land ter wereld enorme potentie heeft economische voordelen te verwezenlijken. Hiervoor is er naast technische ondersteuning van Conservation International ook internationale support, zegt Bouva in gesprek met Starnieuws.

Op uitnodiging van Conservation International Suriname heeft een delegatie zich de afgelopen week georiënteerd in het Centraal Suriname Natuurreservaat. Dit is de derde missie die uitgevoerd is door een DNA-delegatie onder leiding van Bouva. De delegatie heeft eerder geparticipeerd in een masterclass opgezet door de Florida International University. De delegatie heeft zich ook georiënteerd in Costa Rica.

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) die in alle drie missies heeft geparticipeerd, zegt aan Starnieuws dat de delegatie kennis heeft mogen maken met het ongerepte bos als de toeristische mogelijkheden welke het natuurreservaat biedt. Tijdens deze missie werd niet alleen de verdere stappen besproken, maar speciaal hiervoor is Russell Mittermeier, Chief Conservation Officer van de Global Wildlife Conservation, overgevlogen naar Suriname.

Gajadien merkt op dat vastgesteld kan worden dat wat Suriname op het gebied van Natuur conservering te bieden heeft uniek is voor de wereld. Hij zegt dat niet alleen vanuit zijn eigen observatie, maar ook vanuit de verschillende van presentaties die internationale deskundigen.

Bouva benadrukt dat de missie naar het Centraal Suriname Natuurreservaat de afronding was van een vergelijkende studie. Iedereen is het erover eens dat de 'groene economie' die duurzaam is, gestimuleerd moet worden. Het is de delegatie, met vallen en opstaan, ook gelukt om de top van de Voltzberg te bereiken. De Assembleeleden die deel uitgemaakt hebben van de delegatie zijn naast Bouva en Gajadien: Grace Watamaleo, Silvana Afonsoea, Roché Hopkinson (allen NDP), Dinotha Vorswijk (ABOP), Ingrid Karta-Bink (PL), Rudolf Zeeman (BEP) en Carl Breeveld (DOE).

De leiding van De Nationale Assemblee heeft intussen ook overleg gehad met het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Grond en Bosbeheer. Als eerste moet de wetgeving in orde worden gemaakt. Daarna moet de kapitalisatie van het bos volgen. Hij hoopt dat Suriname volgend jaar concrete projecten kan uitvoeren om economische voordelen te halen uit het tropische bos. Milieu staat hoog op de agenda, benadrukt Bouva. Hij memoreert dat het milieu-aspect politiek ook breed gedragen wordt.