starnieuws

De tijd om te veranderen is nu... echt waar?

23 Apr 2018, 04:38

Soeresh Gobardhan
(Aangeboden)

Ik weet niet van u, maar ik hoor deze kreet al sedert 1975, de jaren rondom de onafhankelijkheid van Suriname. Ook in organisaties wordt in kader van change management deze populaire kreet 'de tijd om te veranderen is nu' vaak als uitgangspunt gehanteerd.
Inderdaad, zowel meeste politici als managers menen dit en willen dat ook bereiken, althans in de abstractheid, dus rationeel zijn ze ervan overtuigd en dat is voor hun alles. Wat is dan al die tijd gebeurd met al die veranderingsprojecten waarin veel tijd, moeite en geld is gestopt? Is er wel iets veranderd? We zijn bijna 45 jaar verder en zijn we nog steeds bij af. Hoe komt dat?

Iedereen wilt verandering... maar
Bij velen, zodra men door heeft dat de echte verandering nu echt gaat gebeuren, zodra men door heeft dat de abstractheid (verandering), waar haast eenieder mee eens was, nu realiteit wordt, beginnen velen tegen te werken, vertragen en het proces zelfs te saboteren. Zij houden dan vast aan de status quo, de nostalgie van verworven voordelen, belangen, macht en glazen huizen. Verandering? Ja, vervolgens komt er een storm van activiteiten los als, vergaderingen, meetings, commissies, workshops, beleidsplannen, vakkennis, aanschaf van technische middelen: kortom er wordt veel tijd, geld en moeite gestopt in de zogenaamde ‘THINGS' aspecten en in de dynamic 'PEOPLE' die de verandering tot stand moet brengen slaat men over. Met name de dieper liggende menselijke aspecten zoals emotie, verantwoordelijkheid, commitment, mindset, egoïsme, eigen belang, corruptie, zelfverrijking, dubbele agenda, gierigheid, vriendjespolitiek, machtslust...slaat men grandioos over. Men gaat ervan uit dat wat men rationeel/analytisch zegt, wat op papier staat en op trainingen is aangeleerd, dat dat automatisch door de people wordt overgenomen. Helaas, volgens Ernst and Yong Consultancy Caribbean, is dat slechts voor 7% het geval.
Dus: Iedereen wilt verandering. Vervolgens doet iedereen zodanig dat niets verandert.

Waarom doet men zo?
Een computer doet alles wat de mens als opdracht geeft, als de hardware en software in de computer zodanig zijn ingericht, dat die opdracht dan correct en adequaat uitgevoerd wordt. Hetzelfde geldt voor de mens. Willen wij de vele aangeprezen veranderingsmodellen en daartoe aangeleerde vakkennis en politieke talk uitvoeren en toepassen, maar indien we de menselijke 'software' (mindset, attitude, lichaamsconditie) daartoe niet in ons hebben, dan praten we alleen over verander modellen, talking points en skills die niet uitgevoerd en toegepast zullen worden.

Mag ik voor verdere uitleg aanhalen mijn 33 jarige ervaring als arts? Ik heb hierbij diepgaand kunnen analyseren en constateren hoe de mens functioneert, hoe hij ziek wordt en weer beter wordt, hoe de mens zijn mindset ontstaat, zijn denken, ideeënvorming, keuzes maken en gedrag. Bij deze constatering en wat ook bij de medische opleiding wordt geleerd is, dat de triljoenen lichaamscellen van de mens op zoek zijn naar één ding: harmonische celstofwisseling oftewel homeostase. In het dagelijks leven proberen de cellen dat te bereiken op basis van de kwaliteit van de 5 kanalen van de mens: mentaal/analytische focus, materiële tevredenheid, emotionele status, lichamelijke gezondheid en spirituele betrokkenheid.
De samenwerking van deze 5 kanalen op dagelijkse triggers die op de mens afkomen vormt de mindset op dat moment. De mindset bepaalt dan grotendeels hoe men zich voelt, welke gedachten ontstaan dus welke ideeën en intenties eraan komen en vervolgens welke keuzes en gedrag dan te verwachten zijn.

Derhalve; ziek zijn, beter worden, functioneren van de mens wordt bepaald door de mindset die vervolgens tot stand komt door de samenwerking van de 5 kanalen op binnen komende triggers. Laat mij dit toelichten met enkele voorbeelden.
Een directeur of minister die mr.dr.drs is, dus goed is in zijn mentaal/intelligentie kanaal, kan perioden hebben door invloed van triggers, bijvoorbeeld een telefoontje plegen en hij is 5 miljoen US$ rijker, dat zijn emotionele kanaal waarin o.a. de corruptie virus is opgeslagen, wordt aangewakkerd en wel zo sterk dat de mindset dan chaotisch wordt. (vergelijk een computervirus als die zich opblaast neemt het de computer over) Een lage kwaliteit mindset is dan ontstaan die lage kwaliteit gedachten en intenties doet opkomen en afhankelijk van hoe sterk de trigger en emotionele impact is, dat dan zijn rationeel/analytisch vermogen die zegt: niet corrupt zijn, er zijn wetten en regels, wordt ge-bypassed en zo’n individu dan overgaat tot corrupt zijn, vriendjespolitiek, eigen belangen. Kan ook zijn dat het niet zover komt doch door de sterk storende emotionele kanaal zo’n individu steeds boos /gefrustreerd is en dat dan ook in zijn leiding gevende daden te merken is.

Als men nu goed bij zichzelf analyseert, kom je gauw tot de conclusie dat wij in het dagelijks leven merendeels bezig zijn de mentale en materiële kanaal te exploreren en de lichamelijke, emotionele en spirituele kanaal verwaarlozen. Ho ho, ja ik hoor u zeggen u gaat regelmatig naar de gym en volgt yoga lessen. Echter, goed slapen eten drinken, emoties verwerken horen er ook bij en beter is de 5 kanalen niet los van elkaar te exploreren doch als een geheel. U kent zeker wel mensen die goed opgeleid zijn ( mentale kanaal) en ook yoga lessen (spirituele kanaal) volgen en toch chaotisch zijn? Helaas is bij velen van ons de vermelde homeostase nog zoek en zijn er tijden dat we ziek/gestressed zijn en minder tot verkeerd functioneren. Dit is in alle lagen van de maatschappij zo.

Derhalve: veranderen ja, maar onze mindset ( menselijke software) ervoor is onvoldoende ontwikkeld en dat hebben we niet door, dus het gestelde doel wordt nooit gehaald. Na een tijdje dan het volgende veranderings project en doen we weer van alles dat tot van alles leidt, behalve verandering.

Is de methode om in iedere situatie in het dagelijks leven de juiste, erbij behorende mindset te ontwikkelen zodat adequate en duurzame gedachten, intenties, keuzes en acties volgen om het gestelde doel te halen.

Drs. Soeresh Gobardhan, arts in anti-aging & mental improvement
Email: mahatt@earthlink.net

Advertentie