starnieuws

Mason Rusland, captain Boeing 737-800

22 Apr 2018, 01:01

Gezagvoerder Mason Rusland op de Boeing 737-800 van SwiftAir, een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Naast hem First Officer Kevin King.

De nieuwste aanwinst van Swift Air. Mason Rusland heeft het toestel gevolgen van Miami naar Cuba en terug.
Mason Rusland (30 jaar) heeft vrijdag zijn eerste vluchten als captain op de 737-800 van SwiftAir, een Amerikaanse vliegmaatschappij, uitgevoerd. Onder zijn leiding als gezagvoerder zijn twee vluchten van Miami naar Cuba en terug uitgevoerd. Vader Gregory Rusland (voorzitter van de NPS) is bijzonder trots op zijn zoon. Het vliegtuig is donderdag in Miami aangekomen als nieuwste aanwinst van Swift Air en Mason had de eer de eerste commerciële vluchten uit te voeren met dit toestel.

"Mason heeft altijd een passie gehad om te vliegen. Vanaf zijn 3e jaar moest ik naar de luchthavens rijden en uren zitten zodat hij naar vliegtuigen kon kijken," blikt Rusland terug. "Toen hij nog geen 10 was, vroeg hij als hij dan desnoods koffers mocht gaan sjouwen op de airport omdat hij met vliegtuigen wilde werken," merkt Rusland in gesprek met Starnieuws op.

Als vader wilde Rusland dat zijn zoon naar de universiteit ging, wat hij ook kort deed. Hij begon met Aviation Management in Miami maar haakte af om te gaan vliegen. Mason heeft vanaf zijn 15e jaar gewerkt bij onder andere 99 ct store als kassier, bij Carnaval Cruise als sales agent en bij Swiss Port/Caribbean Airlines op Miami Airport als grondagent om gedeeltelijk de kosten van zijn studie te betalen.

De afgelopen periode tijdens de voorbereiding op zijn nieuwe positie heeft Mason regelmatig vluchten uitgevoerd op vliegvelden in de USA en Canada waaronder Phoenix, New York, Seattle, Vancouver, Toronto, Chicago, Dallas, Forth Worth en regelmatige vluchten naar Venezuela, Cuba, Dominicaanse Republiek, Jamaica, Puerto Rico en Honduras.

Mason heeft zijn schoolopleidingen vanaf 2001 gevolgd in Florida, USA en na zijn vliegopleiding in 2010 enkele jaren gevlogen bij Gum Air en recentelijk ook enkele jaren bij Surinam Airways. Hij is in oktober vorig jaar begonnen bij Swift Air, een relatief klein Amerikaanse vliegmaatschappij met nu 27 stuks Boeing 737 en bij een zusterbedrijf met negen 767 vliegtuigen. Mason heeft bij deze maatschappij de mogelijkheid geboden gekregen om heel veel ervaring op te doen en een carrière op te bouwen en kan hierdoor mogelijk in de toekomst beter zijn krachten geven aan Suriname, zegt Gregory Rusland.

De afgelopen maanden is het keihard werken geweest, waarbij Mason door het bedrijf uit enkele tientallen first officiers door de leiding van de maatschappij is verkozen om de promotie tot captain te maken. Mason hoopt zich verder in te zetten en te bewijzen, waardoor hij nog verder kan gaan met de invulling van zijn idealen, die hij vanaf zijn kinderjaren heeft gehad in de vliegwereld.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April