starnieuws

Kim Jong-un: Noord-Korea stopt raket- en kernproeven

21 Apr 2018, 08:18

Kim Jong-Un zegt dat er geen redenen zijn voor verdere raketproeven. (Getty Images)
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gezegd dat zijn land alle raketproeven zal opschorten en een nucleaire testsite zal sluiten. "Vanaf 21 april (vandaag) stopt Noord-Korea met nucleaire testen en lanceringen van intercontinentale ballistische raketten", meldt het Korean Central News Agency.

Het besluit van Kim komt een week voordat hij zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger, Moon Jae-in, zal ontmoeten. Noord-Korea heeft internationale sancties tegen zijn wapenprogramma aangevochten. In november zei het dat het met succes een nieuw type intercontinentale ballistische raketten had getest die het heel grondgebied van de Verenigde Staten konden bereiken.

De test leidde tot een snelle internationale veroordeling. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat Pyongyang "volledige minachting had getoond voor de verenigde opvatting van de internationale gemeenschap."

De laatste aankondiging komt tijdens de dooi in de betrekkingen tussen Noord- en Zuid-Korea. Er is een telefonische hotline opgezet tussen Kim en zijn Zuid-Koreaanse tegenpartij. De twee leiders zullen volgende week bijeenkomen voor de eerste inter-Koreaanse top in meer dan een decennium.

Van Kim wordt ook verwacht dat hij in juni een top zal houden met de Amerikaanse president Donald Trump. Als het plaatsvindt, is dit de eerste ontmoeting tussen een zittende Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April