starnieuws

Avondopleidingen of deeltijds aan de universiteit?

21 Apr 2018, 04:32
In een van de elektronische media is een interessante korte bijdrage verschenen over de wenselijkheid van avondopleidingen op de universiteit van Suriname. Ik vind dit onderwerp van nationaal belang en middels deze bijdrage wil ik de discussie over dit vraagstuk aanwakkeren en bevorderen dat er een nationaal beleid hierover wordt ontwikkeld, mede omdat de Anton de Kom Universiteit de enige universiteit is van Suriname die van overheidswege steun krijgt. Ik hoop dat zowel het bestuur van de Universiteit, het ministerie van Onderwijs en Wetenschap als de politieke partijen in De Nationale Assemblee aandacht hebben voor deze kwestie.

Aan de enige universiteit van Suriname worden de meeste opleidingen voltijds aangeboden en wel tussen 7 uur ‘s morgens en 3 uur ’s middags. Hierdoor hebben degenen die een voltijdse baan overdag hebben, geen gelegenheid om een universitaire opleiding te volgen aan de Anton de Kom Universiteit. In de Surinaamse samenleving zijn er honderden en misschien duizenden personen aan te wijzen die via een zogenaamde avondopleiding een universitaire opleiding hebben gevolgd en een universitaire graad hebben behaald.

Ik pleit dat de universiteit verplicht wordt om de meeste van haar opleidingen zowel voltijds als deeltijds aan te bieden en wel om de volgende twee redenen.
Ons land kampt nog steeds met een tekort aan hoger kader. Door ook deeltijdse opleidingen aan te bieden, kunnen honderden of misschien zelfs duizenden personen de gelegenheid krijgen om een academische opleiding te volgen en daardoor te helpen het kadertekort op te heffen.
Een tweede reden is dat door het aanbieden van deeltijdse opleidingen men degenen die om welke reden dan ook niet de kans hebben gehad een voltijdse universitaire opleiding te volgen deze kans wel krijgen en daardoor de sociaaleconomische positie van zichzelf en zijn gezin/familie te verbeteren voor nu en in de toekomst.

Wat is een deeltijdse opleiding? Een deeltijdse opleiding is een opleiding waarvan de totale studielast is gespreid over meerdere jaren, b.v. een voltijdse bacheloropleiding duurt drie jaar, terwijl een deeltijdse opleiding maximaal zes jaar duurt. Een deeltijdse opleiding of een deeltijds programma kan zowel overdag als ’s avonds worden verzorgd of als een combinatie van beide. In gevallen waarin een vak niet in de middag of avonduren kan worden verzorgd kan men die overdag aanbieden.

In de regel worden echter deeltijdse opleidingen in de middag- en avonduren verzorgd. Zo heeft de opleiding geschiedenis van de faculteit der Humaniora een programma aangeboden dat wordt verzorgd tussen vier uur ’s middags en negen uur ’s avonds. Dit programma kan zowel door voltijdse als deeltijdse studenten worden gevolgd en er zijn geen extra kosten aan verbonden, noch voor de Universiteit, noch voor de studenten. Belangrijk is dat het wetenschappelijk personeel (docenten) en een deel van het administratief personeel bereid zijn om een deel van hun volledige 40-urige werkbelasting in de middag- en avonduren te maken. Dit kan in de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en werknemer worden opgenomen.

De wetenschappers/docenten kunnen hierdoor voor zichzelf flexibele werktijden scheppen. Belangrijk is dat zij hun 40-urige taakbelasting waarmaken en ook prestaties leveren voor de 40 uren dat zij in dienst zijn. Als er wettelijke belemmeringen zijn die dit bemoeilijken, kunnen die met de wet op flexibele werktijden, zoals die nu door het ministerie van Arbeid is ontworpen, worden weggewerkt. Ik hoop dat zowel de regering als het parlement hier aandacht aan schenken.

Ik hoop dat hiermee is aangetoond dat het aanbieden van deeltijdse opleidingen de universiteit of de staat geen extra geld hoeft te kosten, indien niet twee maar één programma per opleiding wordt aangeboden, dat zowel deeltijds als voltijds kan worden gevolgd. De vakken worden dus niet tweemaal verzorgd, maar slechts een keer en dezelfde vakken worden zowel door de voltijdse als deeltijdse studenten gevolgd, met dien verstande dat de deeltijdse studenten de vakken spreiden over een langere periode.

Een bijkomend voordeel van de middag-/avondopleidingen is dat de beschikbare werkruimten, zoals collegezalen, practicumlokalen enz., optimaal worden benut (overdag en ’s avonds) en daardoor juist een besparing opleveren voor de universiteit en de overheid.
Een extra voordeel voor de studenten is ook dat zij overdag naar bibliotheken, het archief en eventueel overheidskantoren kunnen gaan om de nodige gegevens te verzamelen voor hun werkstukken en andere opdrachten.

Tot slot nodig ik degenen uit om argumenten aan te voeren waarom deeltijdse opleidingen afgeraden worden of niet zouden moeten komen. Op basis van de argumenten voor- en tegen zou een weloverwogen keuze gemaakt kunnen worden door de beleidsmakers. Het argument van meer kosten snijdt volgens mij geen hout. Andere bezwaren of nadelen kan ik niet bedenken.


Maurits S. Hassankhan
– Gepensioneerde docent van de Universiteit en tot 1 okt. 2017 richtingscoördinator geschiedenis bij Universiteit van Suriname.
E-mail: mauritshassan@gmail.com; tel/whatsapp; 8749865

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April